Izvor: Radio 021, 16.Dec.2019, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork Tajms: SAD u tajnosti proterale kineske diplomate iz vojne baze

SAD su tajno proterale dvojicu kineskih diplomata koji su u septembru pokušali da se ubace u vojnu bazu u američkoj državi Virdžiniji, prenosi Njujork tajms.

Američke vlasti sumnjaju da je bar jedan od njih agent kineske obaveštajne službe, piše list pozivajući se na nekoliko američkih zvaničnika koji nisu želeli da im se navede ime.

List navodi da su to prva proterivanja kineskih diplomata zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << špijunaže u više od 30 godina.

Incident se, prema listu, dogodio u septembru u "osetljivom postrojenju" blizu Norfolka u Virdžiniji, gde se nalaze specijalne snage.

Dvojica zvaničnika kineske ambasade u Vašingtonu u pratnji supruga došli su kolima do kontrolnog punkta na ulazu u bazu a, pošto nisu imali dozvolu, stražar im je rekao da samo udju unutra da bi okrenuli i vratili se. Umesto da izadje iz baze vozilo je nastavilo put ka unutrašnjosti baze, dok ga nisu blokirali kamioni.

Nije razjašnjen motiv tog upada, ali američki zvaničnici misle da su kineske diplomate želele da provere bezbednosne mere u bazi. Diplomate su navele da je to bila greška, da ne znaju dobro jezik i da nisu dobro razumeli uputstvo stražara, što nije uverilo njihove američke sagovornike.

Njihovo proterivanje, koje se dogodilo u jesen, prema Njujork tajmsu, SAD i Kina nisu objavile i Peking za sada nije uzvratio proterivanjem američkih diplomata.

Na pitanje agencije Frans pres, Stejt department nije odgovorio.

SAD i Kina su ove nedelje upravo postigli preliminarni trgovinski sporazum posle više meseci natezanja oko dodatnih carina. Ali razlike između dve zemlje postoje na brojnim frontovima, od industrijske špijunaže, do vojne nadmoći, preko kineskog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura, do situacije u Hongkongu.

Kako navodi Frans pres, ne zna se da li to ima veze sa incidentom u Virdžiniji, ali američka vlada je u oktobru naredila kineskim diplomatama u SAD da obaveste Stejt department pre svakog zvaničnog kontakta sa čitavim nizom američkih sagovornika, a Kina je početkom decembra objavila slične uzvratne mere.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.