Najteži pad na Wall Streetu od jeseni prošle godine

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Mar.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najteži pad na Wall Streetu od jeseni prošle godine

NEW YORK - Wall Street imao je najteži dnevni pad u posljednjih pola godine. Ujedno, bio je to i prvi teži pad indeksa od početka mandata Donalda Trumpa.

Dow Jones izgubio je 238 bodova, odnosno 1 posto. Pad je zabilježio i S&P 500, koji je izgubio više od jedan posto vrijednosti. Riječ je o najlošijem danu za ovaj indeks od rujna prošle godine. Indeks tehnološkog sektora Nasdaq izgubio je gotovo dva posto vrijednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Najveća se rasprodaja dogodila u financijskom sektoru koji je oslabio više od 2,5 posto. Pod oritiskom su bile i dionice iz maloprodajnog sektora koje su u prosjeku pale dva posto.

Investitori su ipak od Trumpa očekivali neke brže poteze poput najavljene porezne reforme, deregulacije i rasta potrošnje na infrastrukturu. Sve to kasni pa je i logično da su investitori odlučili malo stati na loptu.

Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto, zahvaljujući ponajviše Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza građanima i kompanijama, labavljenju regulacija u pojedinim sektorima te povećanju fiskalne potrošnje.No, posljednjih tjedana Trump se više bavi optužbama prethodnoga predsjednika Baracka Obame da ga je prisluškivao, zdravstvenim osiguranjem i drugim pitanjima, a konkretnog prijedloga o smanjenju poreza još nema.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.