Nafta pojeftinila zbog Rohanija

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pojeftinila zbog Rohanija

Njujork, London -- Opale cene nafte na svetskim berzama, usled procene da bi novi iranski predsednik Hasan Rohani mogao da utiče na smanjenje napetosti između Irana i Zapada.

U takvoj tržišnoj klimi barel nafte za isporuke u narednom mesecu je na Merkantilnoj berzi u Njujorku pojeftinio 38 centi, na 106,56 dolara, dok je ista količna glavne energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sirovine u Londonu koštala 108,45 dolara, ili 25 centi manje u odnosu na zaključni nivo na kraju prošlonedeljnog poslovanja.

Analitičar komanije CMC Market Majkl Hjuson tvrdi da nešto "mekše" cene nafte odražavaju očekivanja tržišnih poslenika da može doći do smanjenja tenzija između SAD i Irana, nakon što je na čelo države koja ima ogromne zalihe nafte došao umereni političar kakvim se na Zapadu smatra Rohani.

On je, kako navodi američka agencija AP, umereni klerik koji je odmah po stupanju na dužnost pozvao na dijalog njegove zemlje i vodećih zapadnih država.

Iran je, zbog nepopustljivog stava vlasti u Teheranu oko realizacije iranskog atomskog programa, izložen sankcijama SAD i njenih saveznika, a koje se odnose na izvoz nafte i finansijske operacije u inostranstvu.

Zapadne sankcije su do sada nanale veliku štetu iranskoj privredi, a procenjuje se da je Teheran od izvoza nafte lani zaradio oko 101 milijardu dolara, ili približno 15 milijardi dolara manje nego 2011.

Hjuson, ali i neki drugi analitičari, navode da je tekući pad cena nafte usledio i zbog otvaranja novog naftnog terminala u Libiji, ali i očekivanja da Organizacija zemalja izvoznika nafte, kao i Međunarodna agencija za energiju i ministarstvo energetike SAD ove sedmice smanje procenu ovogodišnje tražnje nafte u svetu, usled niže stope privrednog rasta u Kini, ali i na globalnom nivou.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nafta pojeftinila zbog Rohanija

Izvor: B92, 06.Avg.2013

Njujork, London -- Opale cene nafte na svetskim berzama, usled procene da bi novi iranski predsednik Hasan Rohani mogao da utiče na smanjenje napetosti između Irana i Zapada...U takvoj tržišnoj klimi barel nafte za isporuke u narednom mesecu je na Merkantilnoj berzi u Njujorku pojeftinio 38 centi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.