Na Beogradskom maratonu trče i Vlade Divac i princ Filip

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Beogradskom maratonu trče i Vlade Divac i princ Filip

Mnogi poznati Beograđani i gosti glavnog grada u nedelju će trčanjem prikupljati sredstva za neki od šest dobrotvornih programa

Na Londonskom maratonu prošle godine u humanitarne svrhe prikupljeno je 47 miliona funti!Glumac Edvard Norton iz istog razloga trčao je jesenas na Njujorškom maratonu i zaradio za mnoge dobrotvorne programe 12 miliona dolara, a i Beogradski maraton već godinama neguje i ohrabruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobrotvorne programe.

Princip trčanja u humanitarne svrhe je jednostavan. pojedinci, institucije i kompanije koji osećaju socijalnu odgovornost prema zemlji u kojoj žive ili deluju, ali i solidarnost prema onima kojima je potrebna pomoć bez obzira u kojem se delu sveta nalaze, doniraju sredstva za određenu svrhu, a poznate ličnosti, zaposleni u institucijama i kompanijama učestvuju u Trci zadovoljstva, polumaratonu ili maratonu s obeležjima akcije za koju trče, ili obeležjima sponzora i donatora.

Na ovogodišnjem 24. beogradskom maratonu, koji će se održati u nedelju, 17. aprila, biće šest dobrotvornih akcija.

„Danastrčimo. Možeš i ti” je slogan humanitarne akcije u Trci zadovoljstva na pet kilometara, koja se organizuje sa Fondom „Ana i Vlade Divac” (HOD). Minimalna donacija za građane je 5.000 dinara po učesniku, a za kompanije 10.000 dinara po učesniku. Sva sredstva namenjena su za pomoć izbeglim i raseljenim licima koja i danas žive u kolektivnim centrima. „Promotori” akcije su Vlade Divac i njegova porodica, ali i svi zaposleni u Olimpijskom komitetu Srbije, koji će učestvovati u Trci zadovoljstva.

Solidarnost sa postradalima u zemljotresu i cunamiju u Japanu biće iskazana kroz dva programa. Magazin „KorD” već sedam godina organizuje na Beogradskom maratonu dobrotvornu trku u kojoj je do sada prikupljeno više od 100.000 evra.Ove godine više od 200 učesnika, zaposlenih u stranim ambasadama i kompanijama koje deluju u Beogradu i Srbiji, trčaće „za Japan”, a Crveni krst Srbije poziva učesnike svih trka i one koji ne mogu da trče a mogu da pomognu, da se pridruže dobrotvornoj akciji „Uz Japan solidarno”.

Princ Filip Karađorđević (sin Aleksandra)učešće u polumaratonu (prošle godine pretrčao je 42.195 metara na Atinskom maratonu) posvetićeprikupljanju sredstava za Fondaciju princeze Katarine, a ona su namenjena deci sa invaliditetom u Srbiji, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

SavezzasportirekreacijuinvalidaBeograda (SSRIB) i Beogradski maraton omogućavaju da iz godine u godinu sve veći broj osoba sa invaliditetomu invalidskim kolicima učestvuje u Trci zadovoljstva na pet kilometara. Za polumaraton i maraton potrebna su takmičarska kolica, a Boban Stanković je, uprkos tome, odlučio da polumaraton (21,1 km) savlada u običnim kolicima.

SSRIB poziva ljude dobre volje da donacijama pomognu Stankoviću i njegovim kolegama da dođu do takmičarskih kolica, koja koštaju oko 2.500 evra.

Bez sumnje deo sredstava na nedeljnom maratonu prikupiće se i za rekonstrukciju i opremanje „Doktorove kule”, namenjene boravku dece koja se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) poziva humane maratonce, institucije i kompanije da doniraju sredstva za ovu svrhu.

Nema sumnje da će se Beograđani, stalni i privremeni, odazvati na neki od ovih apela, a o detaljima svakog od programa može se saznati preko linkova koji su postavljeni na sajt Beogradskog maratona (www.bgdmarathon.org).

----------------------------------------------------------------------------

Fujitsu” sponzor Beogradskog maratona

BEOGRAD  – Kompanija „Fujitsu Tećnology Solutions” podržala je organizaciju ovogodišnjeg Beogradskog maratona sponzorskim ugovorom o tehničkoj podršci i ustupanju prenosivih računara, saopštila je danas ta kompanija.

Tim je je omogućen efikasniji rad osoblja i funkcionisanje prijavnog i press centra te manifestacije.

„Fujitsu” laptop-računari će omogućiti pouzdano sprovođenje i praćenje svih aktivnosti organizovanja Beogradskog maratona, koji će se održati 17. aprila.

Tanjug

Ž. Baljkas

objavljeno: 15.04.2011
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.