Muzička industrija: Dokumentarac o Britni Spirs - da li nam otkriva nešto novo

Izvor: B92, 16.Maj.2021, 19:02

Muzička industrija: Dokumentarac o Britni Spirs - da li nam otkriva nešto novo

Najnoviji dokumentarac o starateljstvu pevačice izašao je nedavno.

Novi BBC-jev dokumentarac o Britni Spirs poslednji je pokušaj da se rasvetli pitanje starateljstva pod kojim se ona nalazi od 2008. godine. Ali da li nam on otkriva bilo šta novo o tome šta se stvarno dešava iza kulisa?

Čekate čitavu večnost na neki dokumentarac o Britni Spirs, a onda se odjednom pojave četiri.

Njujork >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajms je ponovo pokrenuo temu o njoj objavljivanjem priče Kadriranje Britni Spirs u februaru ove godine - to je 75-minutni film koji analizira kako su se mediji tokom godina odnosili prema ovoj slavnoj pevačici i ljudima oko nje.

Nije bilo nužno novih informacija o aktuelnoj situaciji ili uvida u to šta se dešava u njenoj glavi, ali to nije ni bilo važno - njegov uticaj bio je seizmičkih razmera.

Dobro odabrani arhivski materijal pokrenuo je na društvenim mrežama novi talas mržnje prema novinarima i voditeljima emisija koji su je seksualizovali ili napadali u ranim godinama slave.

Čak je doveo i do izvinjenja njenog bivšeg dečka Džastina Timberlejka zbog toga kako se prema njoj ophodio u prošlosti.

Glasine, kampanje i teorije zavere kolali su poslednjih godina oko ovog slučaja, dok su Britnini obožavaoci analizirali njene neredovne postove na društvenim mrežama tražeći znakove koji bi ukazali na njeno pravo stanje. Vrlo malo ljudi, međutim, stvarno zna detalje o svemu što se dešava.

I upravo je to razlog zašto je ova tema toliko privlačna za dokumentariste.

U svetlu ovog obnovljenog interesovanja, Netfliks je naručio vlastiti film o Britni, koji se trenutno snima.

Pojavile su se vesti o još jednom dokumentarcu na kome radi sama Britni sa rediteljkom čije ime još nije obelodanjeno.

Za sada, međutim, imamo Bitku za Britni: Obožavaoci, gotovina i starateljstvo, objavljen na BBC-jevom Ajplejeru i prikazan na BBC Dva. Snimio ga je filmski autor Mobin Azar, koji je prethodno osvojio Baftu kao producent serije Muslimani kao mi.

Mnogi od dežurnih krivaca su opet tu - slavni bloger Perez Hilton pojavljuje se da se izvini (ponovo) zbog toga kako se ophodio prema Britni na vrhuncu slave svog sajta. Džordan Miler, osnivač sajta obožavalaca Breathe Heavy, govori o tome kako je prvi skovao izraz "Oslobodite Britni", koji je kasnije usvojen kao hešteg i slogan za kampanje njenih obožavalaca.

Dokumentarac se, međutim, ne snebiva da prikaže i mračnu stranu fandoma.

Koreograf Brajan Fridman otkriva kako je prestao da radi za Britni nakon što je od obožavalaca počeo da dobija "više pretnji smrću nedeljno", za koje tvrdi da su usledile posle njegovog komentara u jednom intervjuu kako su se plesni pokreti zvezde promenili nakon što je postala majka.

"To, za mene, više nije bilo zabavno, tako da sam odlučio da dostojanstveno odem", objašnjava on.

"Poželeo sam Britni sve najbolje i povukao se, a tad se povukao i moj čir."

On istražuje i da li je starateljstvo imalo bilo kakav pozitivan uticaj na njen život.

Režiser je intervjuisao i šminkera Bilija Brasfilda, koji tvrdi da i dalje održava redovne kontakte sa slavnom tridesetdevetogodišnjakinjom.

"Ona želi da može da vozi kola kad to poželi. Pod njenim starateljstvom, sada nema to pravo", kaže on.

Azaru se mora priznati da je skoro čitav dokumentarac sastavljen od potpuno novih intervjua i snimaka.

On se ne oslanja previše na arhivski materijal i nešto od toga što je pronašao istinski je prosvetljujuće.

Tokom putovanja u Britnin rodni grad Kentvud u Luizijani, razgovarao je sa osobljem njenog omiljenog restorana, koje govori o pristojnoj devojci, nesvesnoj svetske slave koju uživa, i koja je nastavila da ih posećuje dugo nakon što je postala slavna.

"Draga devojka, srela sam je nekoliko puta", kaže jedna konobarica. "Stoji čvrsto s obe noge na zemlji. Da ne znate ko je, pomislili biste da je obična mušterija koja nam navraća."

Posetio je i muzej posvećen njoj, prepun raznih suvenira i radova obožavalaca, u vlasništvu žene koja kaže da je uznemiri svaki negativni prikaz junakinje njenog rodnog mesta.

Kad je u pitanju Britni, za to se često okrivljuju mediji, i to s pravom. Ali jedan fotograf kaže Azaru da ne žali što ju je proganjao i sugeriše da je Britni oduvek znala kako da iskoristi paparace u svoju korist.

To bi moglo uskoro da se promeni.

Krajem aprila je Britnin advokat najavio da je pevačica tražila da se "obrati sudu direktno" na ročištu o starateljstvu zakazanom za jun. To bi potencijalno moglo da pruži neke nove uvide, pod pretpostavkom da do toga uopšte dođe.

Za sada, međutim, Britni ne govori za medije.

Čak i kad bi neki režiser uspeo da se dokopa svetog grala - intervjua sa njom lično - i dalje nema garancija da bismo stekli kompletnu sliku.

Da li bi ona bila istinski slobodna da kaže šta misli?

U odsustvu detalja koji su im potrebni, ovi dokumentarci se muvaju po obodima, istražujući cirkus koji okružuje priču umesto priče same koja se nalazi u središtu. Oni su vratili pevačicu u vesti, ovaj put uz navalu podrške i simpatija javnosti.

Ali Britni je otvoreno priznala na svojoj Instagram stranici da ju je uznemirilo objavljivanje Kadriranje Britni Spirs, što dovodi u pitanje koliko joj dodatna pažnja javnosti pomaže, čak i ako je u ogromnoj meri na njenoj strani.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzička industrija: Dokumentarac o Britni Spirs - da li nam otkriva nešto novo

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2021

Najnoviji dokumentarac o starateljstvu pevačice izašao je nedavno.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.