Los Anđeles digao uzbunu zbog pretnje, u Njujorku kažu da je reč o prevari

Izvor: RTS, 15.Dec.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Los Anđeles digao uzbunu zbog pretnje, u Njujorku kažu da je reč o prevari

Grad Los Anđeles naložio je zatvaranje svih državnih škola nakon pretnje mejlom čija su meta školski sistem i 640.000 učenika koji ove škole pohađaju, naveli su zvaničnici. Zvaničnici Njujorka, koji su primili istu pretnju, zaključili su da je reč o prevari.
Više od 1.000 škola na području Los Anđelesa zatvoreno je u utorak pošto je jedan član školskog odbora dobio pretnju mejlom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je podstakla bojazni od još jednog napada poput smrtonosne pucnjave u obližnjem San Bernardinu.

"Rano jutros primili smo elektronsku pretnju u kojoj se pominje bezbednost naših škola", rekao je šef policijskog odeljenja za bezbednost škola u Los Anđelesu Stiven Ziperman na konferenciji za novinare.
"Odlučili smo da danas zatvorimo naše škole dok ne budemo apsolutno sigurni da je školsko zemljište bezbedno", dodao je on, preneo je AFP.
U međuvremenu, portparol lokalnih prosvetnih vlasti rekla je da je pretnja bombom koja je poslata mejlom, povezana je sa internet adresom u nemačkom gradu Frankfurtu.
Pretnja je stigla sa internet protokola ili aj-pi adrese locirane u Frankfurtu, navela je Šenon Haber.
Načelnik Ramon Kortinez je rekao da školski okrug Los Anđelesa često dobija pretnje, ali je ovu nazvao retkom jer je upućena "mnogim školama".
"To je razlog što sam preduzeo akciju koju sam preduzeo... bilo je to zbog učenika u školama", istakao je Kortinez.
Dodao je da ga je šef lokalne policije informisao o pretnji i da su razgovarali o "rančevima i drugim paketima".
Kortinez je naglasio da će školsko zemljište u svakoj od škola biti detaljno pretraženo.
Vlasti Njujorka: Reč je o prevari 
S druge strane, zvaničnici Grada Njujorka primili su istu pretnju, ali su brzo zaključili da je reč o prevari.
Komesar njujorške policije Vilijam Braton izjavio je da smatra da je reakcija zvaničnika iz Los Anđelesa bila preterana, naveo je AP.
Braton je rekao da osoba koja je napisala poruku iznela tvrđu da je džihadista, ali je iz grešaka u pisanju bilo jasno da je reč o šaljivdžiji.
Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je novinarima da je "apsolutno uveren" da nikakva opasnost ne preti školskoj deci u njegovom gradu i da u pretnji nije bilo "ničeg uverljivog".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.