Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje

Izvor: B92, 15.Apr.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka od dozvoljene granice, navodi se u studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".

Ove količine cinka mogu da oštetite ljudska creva.

"Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog creva" i može da izazove multiplu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbiruje kroz propusna creva", objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu.

Naučnici su analizirali sadržaj konzervi kukuruza, tunjevine i piletine.

Ispostavilo se da najviše cinka sadrže konzerve tunjevine.

Najveća koncentracija ovog elementa nalazi se u sredini konzerve, i to sto puta više od dozvoljene granice. Nakon tunjevine, sledi piletina.

Velike količine cinka u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Naučnici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokom nivou cinka može da ima ozbiljne posledice na zdravlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.