Kome ne odgovara istina o radu Haga

Izvor: B92, 09.Mar.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome ne odgovara istina o radu Haga

Njujork -- Bošnjaci u Severnoj Americi traže od SAD da cenzuriše Vuka Jeremića, predsednika Generalne skupštine UN. Jeremić: Raste nervoza onih kojima ne odgovara istina.

Bošnjaci naime traže od stalne predstavnice SAD u UN Suzan Rajs da otkaže raspravu u UN o Haškom tribunalu, koja je zakazana za april.

"Očigledno je da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara činjenica da će se na pozornici UN predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istina. Ulazimo u poslednju fazu priprema za javnu raspravu 10. aprila i ne obaziremo se na pritiske", kaže Jeremić.

"Prepodnevni deo te rasprave, u kome pravo nastupa imaju članice UN, biće dobra prilika za sve da iznesu svoj državni stav, pa tako i za BiH", dodao je on.

Jeremić je zatim na svom Tviter nalogu napisao: "Opet ovi dobri i pošteni ljudi... Bošnjaci iz SAD traže otkazivanje sednice o Haškom tribunalu".

Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) i Savetodavni savet za BiH (ACBH) upozorili su Suzan Rajs na "loše namere" Jeremića prema Haškom tribunalu i na njegova nastojanja da "širi srpski nacionalistički program".

U saopštenju KBSA i ACBH izražava se zabrinutost u vezi sa predstojećom raspravom u UN, zakazanom za april, na temu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), javila je agencija Anadolija.

"Organizovanjem ove rasprave, Vuk Jeremić nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa, čime dodatno vređa žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Dve organizacije napominju da je Jeremić direktno odgovoran za "skandalozno izvođenje srpske nacionalističke pesme 'Marš na Drinu' u UN".

"Pesma 'Marš na Drinu' simbol je ekstremnog srpskog nacionalizma, koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u BiH za vreme Drugog svetskog rata", navodi se u saopštenju.

Udruženja Bošnjaka smatraju da, raspravom o Haškom tribunalu u aprilu, želi da se odbrani srpska nacionalistička perspektiva ratova u bivšoj Jugoslaviji i to na račun pravde i istine.

"Prepisivanje i falsifikovanje istorije jedna je od prvih tačaka programa srpskog nacionalističkog aparatusa. Uzimajući sve ovo u obzir, apelujemo na Vas i na UN da odmah pokrenete neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkažete planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida", traži se od Rajsove u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bošnjaci traže cenzuru Jeremića

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Mar.2013

Udruženja Bošnjaka u Severnoj Americi zatražila su danas od stalne predstavnice SAD u UN Suzan Rajs da hitno cenzuriše predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i otkaže raspravu u UN o Haškom tribunalu, koja je zakazana za april.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bošnjačka udruženja: Jeremić širi srpski nacionalizam!

Izvor: Press, 09.Mar.2013

Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) i Savetodavni savet za BiH (ACBH) upozorili su Suzan Rajs na "loše namere" Jeremića prema Haškom tribunalu i na njegova nastojanja da "širi srpski nacionalistički program"...U saopštenju KBSA i ACBH izražava se zabrinutost u vezi sa predstojećom raspravom...

Nastavak na Press...

Bošnjačka udruženja traže cenzuru Jeremića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2013

NJUJORK -..Predsednik Generalne Skupštine UN Vuk Jeremić reagovao je danas na apel Kongresa Bošnjaka Severne Amerike i Savetodavnog Veća za BiH ambasadorki SAD u UN Suzan Rajs, ističući da je očito da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara da se predstavi istina..."Očigledno je da raste nervoza...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.