Subota, 09.03.2013.

15:54

Kome ne odgovara istina o radu Haga

Bošnjaci u SAD traže od Vašingtona da otkaže raspravu u UN o Haškom tribunalu, zakazanu za april. Vuk Jeremić: Raste nervoza onih kojima ne odgovara istina.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Bošnjaci naime traže od stalne predstavnice SAD u UN Suzan Rajs da cenzuriše predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića.

"Očigledno je da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara činjenica da će se na pozornici UN predstaviti istina. Ulazimo u poslednju fazu priprema za javnu raspravu 10. aprila i ne obaziremo se na pritiske", kaže Jeremić.

"Prepodnevni deo te rasprave, u kome pravo nastupa imaju članice UN, biće dobra prilika za sve da iznesu svoj državni stav, pa tako i za BiH", dodao je on.
Jeremić je zatim na svom Tviter nalogu napisao: "Opet ovi dobri i pošteni ljudi... Bošnjaci iz SAD traže otkazivanje sednice o Haškom tribunalu".

Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) i Savetodavni savet za BiH (ACBH) upozorili su Suzan Rajs na "loše namere" Jeremića prema Haškom tribunalu i na njegova nastojanja da "širi srpski nacionalistički program".

U saopštenju KBSA i ACBH izražava se zabrinutost u vezi sa predstojećom raspravom u UN, zakazanom za april, na temu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), javila je agencija Anadolija.

"Organizovanjem ove rasprave, Vuk Jeremić nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa, čime dodatno vređa žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Dve organizacije napominju da je Jeremić direktno odgovoran za "skandalozno izvođenje srpske nacionalističke pesme 'Marš na Drinu' u UN".

"Pesma 'Marš na Drinu' simbol je ekstremnog srpskog nacionalizma, koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u BiH za vreme Drugog svetskog rata", navodi se u saopštenju.

Udruženja Bošnjaka smatraju da, raspravom o Haškom tribunalu u aprilu, želi da se odbrani srpska nacionalistička perspektiva ratova u bivšoj Jugoslaviji i to na račun pravde i istine.

"Prepisivanje i falsifikovanje istorije jedna je od prvih tačaka programa srpskog nacionalističkog aparatusa. Uzimajući sve ovo u obzir, apelujemo na Vas i na UN da odmah pokrenete neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkažete planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida", traži se od Rajsove u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

9 h

Podeli: