KAKO NJUJORK I BEOGRAD POBEĐUJU KORONU: Koju zajedničku strategiju imaju dva velika grada i šta nas povezuje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2021, 09:39

KAKO NJUJORK I BEOGRAD POBEĐUJU KORONU: Koju zajedničku strategiju imaju dva velika grada i šta nas povezuje (FOTO)

Njujork i Beograd su vakcinisali trećinu stanovništva - brojevi zaraženih padaju i život se polako vraća u normalu

Stopa zaraze koronavirusom i hospitalizacije u američkoj saveznoj državi Njujork pala je na nivo nezabiležen u ovoj godini, uz sve veću procepljenost građana, objavile su vlasti te države.

Udeo pozitivnih testova za proteklih sedam dana pao je na 3.31 posto, a tek je 4241 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Njujorčanin hospitalizovan zbog kovida-19, što nije zabeleženo više od četiri meseca, objavio je guverner Endrju Komo.

- Postižemo veliki napredak u vakcinaciji širom države, ali svako i dalje mora primenjivati mere bezbednosti - rekao je Komo.

Novih 7283 novozaraženih otkriveno je nakon ogromnog broja testiranih osoba, pa je stopa pozitivnih testova pala u subotu na 2.79 posto, što je najniže u proteklih mesec dana.

Ti ohrabrujući podaci sugerišu da se Njujork uspešno bori s četvrtim talasom pandemije.

Stope zaraze porasle su u  Njujorku i nekim drugim američkim saveznim državama, posebno Mičigenu, nakon što su se počeli širiti novi, zarazniji sojevi koronavirusa.

Dok u Evropi i Brazilu dramatično raste broj zaraženih odnosno umrlih, u SAD-u to nije slučaj, a stručnjaci to pripisuju sve većem broju vakcinisanih, posebno u najugroženijim grupama poput starijih osoba.

Komo je kazao i kako se program vakcinacije u Njujorku brzo odvija.

Potrošeno je više od 11.5 milijuna doza vakcina a samo prošloe nedelje dato je 1.4 miliona doza.

Trećina Njujorčana dobila je najmanje jednu dozu vakcina, a petina je potpuno vakcinisana. 

I u Beogradu je slična situacija u kom je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zaključno sa petkom u našem glavnom gradu vakcinisano 520.157 gradjana, što iznosi 37 odsto punoletnog stanovništva. Zahvaljujući tome, u Beogradu je vidljivo smirivanje epidemije pa je u glavnom gradu sve manje zaraženih, juče ih je bilo 779 što je daleko manje nego prethodnih nedelja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.