Jeremić: Rusija prenela stavove Srbije u SB UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Rusija prenela stavove Srbije u SB UN

NJUJORK -

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija ni ovog puta nema zajednički stav o situaciji na severu Kosova i Metohije, rezultat je zatvorenih konsultacija sazvanih na zahtev Rusije, a šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je na sinoćnoj sednici Rusija prenela sve stavove Srbije, u vezi sa situacijom na severu KiM.

Savet bezbednosti ni ovog puta nema zajednički stav o situaciji na severu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezultat je zatvorenih konsultacija sazvanih na zahtev Rusije.

Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Njujorku rečeno da zapadne zemlje smatraju da je situacija na severu Kosova pod kontrolom, a da Kfor i Euleks ne izlaze iz mandata UN.

U to se uklapa i jutrošnje saopštenje komande Kfora u kojem se odbacuju kao lažne optužbe da su njegovi pripadnici u incidentu 26. septembra kod prelaza Jarinje koristili nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila.

Zapadne sile nisu podelile zabrinutost Rusije zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su, kako je navedeno u zahtevu za vanredne konsultacije SB, dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora.

Srbija traži odgovor na pitanje i ko je naredio vatru na civile i insistira na stavu da nijedan incident, ni narušavanje mira ni stabilnosti ne sme ostati nekažnjeno od strane Saveta bezbednosti, rekao je ministar Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je istakao da se "nigde u Evropi ne puca na civile, osim u Srbiji i to na delu teritorije koji nije pod upravom naše vlade po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

"Nastavićemo da aktivnom politikom, aktivnom diplomatijom sprečavamo pokušaje toga da budemo optuženi za ono što očigledno nema veze sa Vladom Srbije", najavio je Jeremić.

"Upozoravali smo, održali smo nekoliko važnih sastanaka, uključujući i sednice Saveta bezbednosti, gde smo upozoravali da može da dođe do ovakvog razvoja situacije na terenu", rekao je Jeremić.

"Oni koji su se oglušili o sva naša upozorenja, a to je, pre svega, NATO, snose punu odgovornost za ono što se danas dešava u pokrajini", zaključio je Jeremić.

Ambasador Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin prebacio je kolegama iz NATO da ne shvataju "kakve mogu da budu posledice njihovog učešća u konfliktu", jer "čini još jednu grešku provociranjem novog konflikta na Balkanu".

Ruska televizija "Raša tudej" prenela je i da je Rogozin zatražio od NATO-a da formira komisiju koja bi istražila činjenice o zločinima protiv civila na Kosovu.

"Zatražio sam sprovođenje objektivne istrage o tome šta takozvani NATO mirovnjaci rade na Kosovu. Ali oni ignorišu moje pitanje", rekao je Rogozin i dodao da će Rusija podržati i zaštiti civile i da će takođe zaštiti odluke Saveta bezbednosti UN.

"Raša tudej" prenela je i izjavu Džona Laflenda iz pariskog Instituta za demokratiju i saradnju, koji je kazao da je razmeštanje Kfora na Kosovu ponovo aktiviralo "zamrznuti konflikt".

On je rekao i da veruje da bi region ponovo bio miran ukoliko bi Kfor povukao svoja pojačanja na severu Kosova.

Ruska televizija navela je da je Kfor juče kod administrativnog prelaza Jarinje razmestio još oklopnih vozila, vreća peska i postavio bodljikavu žicu.

Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs je zabrinut zbog najava kosovskog premijera Hašima Tačija o skorijem upućivanju kosovskih sudija na sever Kosova, jer bi, smatra, to moglo dovesti do još većih nemir

Konsultacije SB održane su, inače, samo dan pošto je na administrativnom prelazu Jarinje došlo do sukoba Srba i pripadnika Kfora, u kojem je povređeno 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica vojnika Kfora.

SAD su odmah po incidentu osudile "napad Srba na pripadnike Kfora" na severu Kosova, pozvale sve strane da zadrže mir, a Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

Jeremić je razgovarao u utorak, o situaciji na KiM, sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, na marginama Generalne skupštine UN.

Izveštaj sa severa Kosova nakon incidenata i ovog puta glasi: Noć je protekla mirno, građani dežuraju na barikadama, u Kosovskoj Mitrovici one su čak ojačane, kosovski carinici i policajci na prelazima su Jarinje i Brnjak.

Beogradski nedeljnik NIN danas prenosi upozorenje, iz izvora bliskih nemačkim vladajućim krugovima, po kojima "pitanje Kosova mora da se završi na način kako je to zahtevala kancelarka Angela Merkel"

"Brisel i Vašington ići će ka tom cilju sve do njegovog ispunjenja. Ako to podrazumeva primenu sile, primeniće i silu, a Srbija će biti okrivljena šta god da se dogodi", navodi izvor NIN-a.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.