Jeremić: Nema mesta za Kosovo - gde su suverene države

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema mesta za Kosovo - gde su suverene države

BEOGRAD –Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je večeras Albanija ostala usamljena kad je na regionalnom samitu u Beogradu blokirala zajedničku deklaraciju, a da je Srbija tim dokumentom blokirala pristup Kosovu, što će nastaviti da čini u svim organizacijama u čijem članstvu mogu biti samo suverene države.

„Albanija je ostala usamljena. Svi ostali su se složili oko teksta. Zato za njih (Albaniju) nije bio prihvatljiv tekst, jer Kosovo zaista nije tretirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao ravnopravan član”, naglasio je Jeremić, poručujući da „tamo gde je mesto suverenim državama, nema mesta za Kosovo dok je tu Srbija”.

Gostujući na B92, Jeremić je upitan i da prokomentariše tvrdnje neimenovanih izvora iz njegovog ministarstva da je Miroslav Lajčak, kad je kao izaslanik EU posle izbora posetio Srbiju - iz Brisela doneo ozbiljnu poruku da će Srbija morati da odustane od politike „i EU i Kosovo”, da prekine veze sa Srbima sa severa pokrajine i da demontira takozvane paralelne institucije.

„Nije prvi put da u ovaj grad dolaze ultimatumi. To je potrebno primiti mirno i odgovoriti u skladu sa politikom. Nadam se da, kad je reč o Kosovu i EU, sa novom vladom neće doći do promene stava… Dok god postoji demokratski poredak u ovoj zemlji, odgovor na odustajanje od te politike biće 'ne'“, kazao je Jeremić.

Komentarišući činjenicu da na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi nije bilo najviših zvaničnika Hrvatske, kao ni dela vrha BiH, Jeremić je rekao da je Srbija pozvala šefove država i ministre spoljnih poslova 12 zemalja članica inicijative, a da je svako odlučio na kojem će nivou biti predstavljen.

„Beograd je otvoren grad, Srbija je izabrana da predvodi UN. Naša vrata otvorena su za sve koji žele da dođu”, poručio je on. 

Moratinos i Fratini u Jeremićevom timu 

BEOGRAD –  Šef srpske diplomatije i novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić potvrdio je da će u njegovom timu na Ist riveru biti bivši šefovi diplomatije Italije i Španije Franko Fratini i Migel Anhel Moratinos, kao i da razgovara s još nekoliko „zvučnih imena”, među kojima su i „uticajni ljudi iz Rusije”.

„Predsedavanje Srbije u UN neće proći nezapaženo. Biće ojačano zvučnim imenima i jakim timom koji će biti dosta vidljiv na svetskoj sceni”, rekao je Jeremić Televiziji B92.

Na pitanje da li bi njegovo predsedavanje u Njujorku moglo da dovede do podela u Generalnoj skupštini, kao što je skoro podeljeno bilo i glasanje u kojem je izabran, Jeremić je istakao da je spoljna politika Srbije „taj referendum dobila”.

„Mi smo predsedavajući celog sveta i ponašaćemo se u skladu sa ineteresima sveta. Moramo biti pomiritelji. Ovo je bila jedna vrsta izjašnjavanja o spoljnoj politici Srbije i taj referendum je dobijen”, kazao je Jermić.

Upitan da li ulazi u zgradu na Ist riveru kao „ruski čovek”, kako to komentarišu mnoge zapadne zemlje uključujući SAD, Jeremić je kazao da ne može odgovarati na takva pitanja.

„Ko gubi - ima pravo da se ljuti. Izabrani smo da predvodimo UN, što podrazumeva vrstu dostojanstva koja mi onemogućava da odgovorim na takvu vrstu pitanja”, kazao je on.

Tanjug

objavljeno: 15.06.2012
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Jeremić: Kosovo nikako u društvu suverenih

Izvor: Akter, 15.Jun.2012

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je večeras Albanija ostala usamljena kad je na regionalnom samitu u Beogradu blokirala zajedničku deklaraciju, a da je Srbija tim dokumentom blokirala pristup Kosovu, što će nastaviti da čini u svim organizacijama u čijem članstvu mogu biti samo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.