Incko i Gutereš o situaciji u BiH i neformiranju vlasti

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko i Gutereš o situaciji u BiH i neformiranju vlasti

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom UN, sa kojim je reagovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Oni su razgovarali i o glavnim elementima iz polugodišnjeg izveštaja koji je podne SB, prenela je Anadolija.

Iz Kabineta visokog redstavnika je saopšteno da je Incko naglasio da, uprkos činjenici da su opšti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori sprovedeni pre više od godinu dana, formiranje vlasti još uvek nije završeno na nivou države i Federacije BiH, kao i u nekim kantonima.

Stranke se takođe ne slažu kada je reč o temeljnim aspektima Ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sedištem u Republici Srpskoj osporavaju i samu ulogu, teritorijalni integritet i nadležnosti države kao i važeće zakonske obaveze i politiku BiH”, rekao je, navodi se, visoki predstavnik.

Visoki predstavnik takođe je osudio "krajnje sramotni revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, koji dolaze od nekih političara i javnih ličnosti u BiH".

“Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje negiraju činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Tragična prošlost neosporno je dokumentovana, zato je sada vreme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH”, kazao je Incko.

Rekao je i da je krajnje vreme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu napred, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim nivoima i počnu da rešavaju otvorena pitanja, uključujući i brojne socioekonomske izazove sa kojima se bh. građani suočavaju.

Incko je zahvalio generalnom sekretaru za stalnu i dragocenu podršku miru, stabilnosti i prosperitetu u BiH i važnu ulogu UN i obavestio ga o, kako se navodi, očekivanjima u vezi sa predstojećom 25. godišnjicom genocida u Srebrenici, koja će se obeležiti 2020. godine, navodi se u saopštenju OHR.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.