Gren slem pre broja 1

Izvor: Politika, 26.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gren slem pre broja 1

Nije me mnogo pogodio gubitak prvog mesta na ATP listi – kaže Srbin o Bez potcenjivanja Lorencija o Lepo sećanje na forhend viner kojim sam spasio meč loptu u prošlogodišnjem polufinalu

Došlo je vreme da se proba Velika jabuka. Danas u Njujorku počinje poslednji gren slem u sezoni, a čiji ugriz je najjači saznaćemo za dve nedelje kada su na programu finala u ženskoj i muškoj konkurenciji. Srbija na Ju es openu ima šest predstavnika u singlu, a najveće šanse da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uključi u borbu za titulu ima Novak Đoković.

Svetski reket broj dva stigao je na terene Flašing Meduoza kao branilac trona, a mnogi ga vide kao glavnog kandidata da i ove godine podigne pehar. Prva prepreka na tom putu biće mu Italijan Paolo Lorenci. Oba prethodna duela Đoković je lako rešio u svoju korist, poslednji na Australijskom openu ove godine. Tada je „Džoker“ u prvom kolu Melburna Lorenciju prepustio samo dva gema.

- Ne treba nikoga potcenjivati, pogotovu na gren slem turnirima. Obično na početku imate protivnike koji nemaju šta da izgube. Bez pritiska na velikom stadionu mogu da budu veoma opasni. Zbog toga je važno da od starta budem maksimalno koncentrisan. Lorencija dobro poznajem, relativno lako sam ga pobedio u Melburnu. Pokušaću da nametnem svoj stil igre i nadam se dobrom startu u Njujorku – istakao je Đoković.

Vlasnik pet gren slem titula imao je burno leto iza sebe. Na Vimbldonu je u polufinalu izgubio od Rodžera Federera, a Švajcarac je osvjanjem titule na terenima Ol Ingland kluba posle godinu skinuo Novaka sa prvog mesta na ATP listi.

- Iskreno nije me mnogo pogodio gubitak prvog mesta. Imamo takav sistem bodovanja da ću imati mogućnost kroz par nedelja da ponovo napadnem broj jedan. Međutim, ne obraćam mnogo pažnje na ranking, jer to može da odvrati pažnju od dešavanja na terenu. Najvažnije je da budem u dobroj formi, a iz toga će doći kvalitetni rezultati – kaže srpski as.

Nole iza sebe ima još jednu odličnu sezonu. Osvojio je tri titule i igrao još četiri finala. Na svakom turniru sa izuzetkom Madrida (poražen u četvrtfinalu), stigao je najmanje do polufinala. Trenutno je vodeći u ATP trci i odavno je obezbedio učešće na Mastersu u Londonu.

- Sezona je veoma duga i naporna. Iskreno zadovoljan sam onim što sam do sada uradio, mada uvek može bolje. Uvek postoji pritisak, ali sam sa godinama naučio da se izborim sa njim. Jako je teško odbraniti sve što sam osvojio tokom 2011. godine. Međutim, ponavljam ne želim da se opterećujem brojkama. U suštini mi je u ovom trenutku mnogo važnije da dođem do još jedne gren slem titule, nego da ponovo budem broj jedan.

Uslovi u Njujorku savršeno odgovaraju Đokovićevom stilu igre. To pokazuje i činjenica da je na poslednjih pet turnira dolazio najmanje do polufinala.

- Beton je moja omiljena podloga na kojoj se najbolje osećam, iako sam odrastao na šljaci. Njujork ima neku posebnu energiju i stvarno volim da igram ovde.

Prošle godine Srbin je do titule došao na spektakularan način. Prvo je u polufinalu spasio dve meč lopte u meču protiv Federera, a onda je u finalu slomio otpor Rafaela Nadala. Potez o kojem se i danas najviše govori bio je Đokovićev ritern iz forhenda, kada je pogodio liniju i spasio prvu meč loptu protivŠvajcarca.

- To je verovatno jedan od najboljih udaraca u mojoj karijeri i izaziva lepe uspomene. Spasio me poraza u polufinalu i otvorio put ka tituli do koje sam na kraju došao. Pamtiću ga sigurno do kraja života. To je samo pokazatelj da na vrhunskom nivou, samo jedan udarac, jedan poen može da odluči pobednika – izjavio je Đoković.

Na ovogodišnjem Ju Es openu zbog povrede neće učestvovati Rafael Nadal. Španac je na poslednja dva turnira u Njujorku bio Đokovićem rival u finalu.

- Neobično je što nije ovde, jer dugo vremena neko od četiri najbolja igrača nije propustio gren slem. Rafa je sjajan takmičar i neko koga odlično poznajem i na terenu i van njega. U pitanju je ozbiljan problem, čim nije došao u Njujork. Siguran je to veliki gubitak i za tenis jer je Nadal jedan od najpopularnijih tenisera. Želim mu brz oporavak i nadam se da će se uskoro vratiti na teren.

Većina teniskih stručnjaka i navijača smatra da se muški tenis nalazi u „Zlatnoj eri“. Argument za to je činjenica da Đoković, Federer, Nadal i Mari gotovo na svim turnirima dolaze do same završnice. Srbin, Švajcarac i Španac su osvojili 29 od 30 poslednjih grem slem turnira. Niz je samo prekinuo Huan Martin Del Potro, osvajač Ju Es opena 2009. godine.

- Mislim da je ovo jedan od najboljih perioda u istoriji muškog tenisa. Vodeći igrači su neverovatno konstantni i bez obzira na kojoj se podlozi igra dolaze do polufinala ili finala. To ranije nije bio slučaj. Verujem da ljudi uživaju u našem rivalistvu i to je razlog zašto je tenis toliko popularan – istakao je Đoković.

----------------------------------------------------

Ne bih protiv Serene

Glavni favorit na ženskom turniru je Serena Vilijems. Amerikanka je u Njujork stigla sa titulom iz Vimbldona, kao i dva olimpijska zlata.

- Neverovatno je kako Serena igra dobro na najvažnijim turnirima. Mislim da joj prioritet da osvoji što više gren slemova. Kada je fizički potpuno spremna deluje nepobedivo. Drago mi je što sam u muškom tenisu, pa ne moram da igram protiv nje. Verovatno se ne bih dobro proveo – uz osmeh je rekao Đoković.

Verujem u Jelenu i Anu

Pre četiri godine Srbija je imala dve tenisrke na broju jedan. Međutim, Ana Ivanović i Jelena Janković, trenutno nisu u samom vrhu ženskog tenisa.

- U tenisu se na kraju sve svodi na to koliko si psihički spreman da izdržiš pritisak. Jako je teško opstati u vrhu. Jelena je bila najbolja na svetu, takođe i Ana koja ima i gren slem titulu. To je pokazatelj da imaju kvalitet da budu među najboljima. Samo je važno da opet počnu da veruju da to mogu da urade. Verujem u njih i nadam se da će opet ući u top ten.

Bićemo dvocifreni u Riju

Najvažniji sportski događaj u svetu ove godine bile su Olimpijske igre u Londonu. Đoković je na svečanom otvaranju nosio srpsku zastavu i bio jedan od glavnih aduta za osvajanje medalje. Nažalost u meču za treće mesto poražen je od Huana Martina Del Potra.

- Mislim da su na kraju Olimpijske igre dobro završene za srpske sportiste. Prošli smo bolje nego u Pekingu. Od srca česitam osvajačima medalja Milici Mandić, Ivani Maksimović, Andriji Zlatiću i vaterpolistima. Sigurno je da smo možda svi očekivali više od četiri odličja. Prvi ja sam verovao da ću doći do medalje, a nisam uspeo. Trebamo da izvučemo pouke iz Londona i učinimo sve da budemo bolji za četiri godine u Riju. Imamo nekoliko fantastičnih mladih sportista i verujem da ćemo u Brazilu doći do dvocifrenog broja odličja – rekao je Đoković.

Veliku pažnju u domaćim i stranim medijima izazvala je izjava Vlade Divca da je „Đoković posle poraza od Del Potra od muke testerom isekao sve rekete“. Kasnije je predsednik Olimpijskog komiteta rekao da je u pitanju metafora i da je samo hteo da zaštiti Đokovića.

- Vlade i ja smo veliki prijatelji. Čuli smo se kada sam pročitao tu izjavu.U pitanju je bio nesporazum, koji je brzo rešen. Ja sam veoma emotivan i teško mi je pao poraz od Del Potra, ali nikada ne bih sekao rekete. Okružen sam sjajnim ljudima, koji su uz mene i u pobedi i u porazu, tako da mi oni pomažu da izbacim svu negativnu energiju.

Divac je takođe izjavio da je Đoković za njega najveći srpski sportista svih vremena.

- Za mene je Vlade najveći srpski sportista svih vremena. Meni je tek 25 godina i mislim da ne mogu još uvek da se svrstam uz sportske velikane, kojih je puno u Srbiji – skroman je bio Đoković.

Vladimir Todorović

objavljeno: 27.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.