Google testira novu veštačku inteligenciju koja može da piše vesti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Jul.2023, 15:29

Google testira novu veštačku inteligenciju koja može da piše vesti

Tehnologija veštačke inteligencije razvijena za pomoć novinarima predstavljena je čelnicima News Corp, koji poseduje vodeće američke novine „The New York Times“, „The Washington Post“ i „The Wall Street Journal“, piše u tekstu koji je objavio „The New York Times“.

Navedeno je da tehnologija koju Google naziva „Genesis“ može da pripremi tekstove vesti iz bilo kojih podataka, uključujući i aktualne događaje, koji su joj dati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<
Google smatra da će ova tehnologija, dizajnirana da služi kao „lični asistent“ za novinare, novinarima uštedeti vreme za važnije vesti.

Neki rukovodioci koji su prisustvovali prezentaciji smatrali su Genesis „uznemirujućim“ i izjavili da su „previđene neke važne tačke za pisanje tačnih vesti“.

‘Genesis’ nema nameru da zameni ključnu ulogu koju novinari imaju u pisanju i proveri priča“, izjavila je portparolka Googlea Džen Krajder.

Profesor na njujorškom Siti univerzitetu Džef Džarvis, napominjući da Google-ova nova tehnologija ima potencijalne prednosti i nedostatke, rekao je da „ako ova tehnologija može pouzdano da prezentira činjenične informacije, novinari bi trebalo da je koriste.“

Navodeći da neke vesti od novinara i novinskih organizacija zahtevaju nijansirano i kulturološko razumevanje, Džarvis je poručio da bi korišćenje ove tehnologije moglo da našteti pouzdanosti novinskih organizacija.

Novinske organizacije širom sveta raspravljaju hoće li koristiti tehnologije veštačke inteligencije u svojim redakcijama.

Neke organizacije, uključujući „The Times“, radio stanicu NPR i Insider, najavile su planove za istraživanje potencijala veštačke inteligencije „da vide kako se može odgovorno primeniti u svetu vesti gde su sekunde i tačnost najvažniji“.

Dok Associated Press (AP) već dugo koristi veštačku inteligenciju za izveštavanje o temama kao što su korporativni izveštaji, agencija je takođe najavila da će podeliti svoju arhivu vesti s modelom veštačke inteligencije Chat GPT.

S druge strane, novinske kuće kao što su NBC News i „The Times“ reagovale su na veštačku inteligenciju koja je neovlašćeno snimala njihove podatke.

Izvor: Agencije
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Vašington

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.