Goldman Sachs: Eskalirat će američki trgovinski rat s Kinom i Meksikom

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Jun.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goldman Sachs: Eskalirat će američki trgovinski rat s Kinom i Meksikom

NEW YORK – Investicijska banka Goldman Sachs je revidirala naviše svoju procjenu moguće eskalacije američkog trgovinskog rata s Kinom i Meksikom, javlja tv mreža CNCB.

Šanse da SAD uvedu nove 10-postotne tarife na preostali uvoz iz Kine, vredan 300 milijardi dolara, povećane su sa ranijih 40 na 60 posto, navodi se u priopćenju banke, objavljenom na Wall Streetu.

Američki predsjednik Donald Trump je prošlog mjeseca objavio povećanje tarifa sa 10 na 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, a Washington sada razmatra moguće carine na još 300 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Goldman Sachs je također revidirao očekivanja u pogledu potencijalnih tarifa SAD-a na sve meksičke uvozne proizvode, prockenjujući da vjerojatnost da Trump uvede carine od pet posto na meksičku robu sada iznosi 70 posto, kao i da postoji 50 posto šanse da one budu povećane na 10 posto.

Američki predsjednik je nedavno zaprijetio Meksiku da će od 10. lipnja uvesti pet posto carine na sav uvoz iz te zemlje ukoliko ne zaustavi protok migranata na južnoj granici SAD-a.

„Dodatno povećanje tarifa ili prekogranične auto-tarife su takođe moguće, ali to nije predmet našeg osnovnog scenarija“, navodi se u objavi Goldmanovog tima analitičara, na čijem je čelu Ian Hatsius. Goldman je, ipak, povećao mogućnost uvodenja tarifa na automobile ove godine na 40 posto sa ranijih 25 posto.

Iako se predviđa da će biti postignuti sporazumi s Kinom i Meksikom o ukidanju tarifa, to se ne očekuje prije kraja 2019. ili u 2020. godini.

U priopćenju se također procjenjuje da će zaoštravanje trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, zajedno s rastućim napetostima izmedu SAD-a i njenog južnog susjeda, vjerojatno uzeti danak ekonomskom rastu.

Goldmanovi analiticari su smanjili projekciju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda za drugu polovinu godine za oko 0,5 postotnih bodova na 2,0 posto, ali predviđaju da će se rast „umjereno oporaviti 2020. s ukidanjem tarifa i stabilizacijom financijskih uvjeta“.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.