SAD idu do kraja: Uvode tarife na svu kinesku robu?

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD idu do kraja: Uvode tarife na svu kinesku robu?

Vašington -- Investiciona banka Goldman Saks je revidirala naviše svoju procenu moguće eskalacije američkog trgovinskog rata sa Kinom i Meksikom.

Kako javlja TV mreža CNCB, šanse da SAD uvedu nove 10-procentne tarife na preostali uvoz iz Kine, vredan 300 milijardi dolara, povećane su sa ranijih 40 na 60 odsto, navodi se u saopštenju banke, objavljenom na Vol stritu.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog meseca objavio povećanje tarifa sa 10 na 25 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, a Vašington sada razmatra moguće carine na još 300 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

Goldman Saks je takođe revidirao očekivanja u pogledu potencijalnih tarifa SAD na sve meksičke uvozne proizvode, procenjujući da verovatnoća da Tramp uvede carine od pet odsto na meksičku robu sada iznosi 70 posto, kao i da postoji 50 procenata šanse da one budu povećane na 10 posto.

Američki predsednik je nedavno zapretio Meksiku da će od 10. juna uvesti pet odsto carine na sav uvoz iz te zemlje ukoliko ne zaustavi protok migranata na južnoj granici SAD.

"Dodatno povećanje tarifa ili prekogranične auto-tarife su takođe moguće, ali to nije predmet našeg osnovnog scenarija", navodi se u saopštenju Goldmanovog tima analitičara, na čijem je čelu Jan Hacijus. Goldman je, ipak, povećao mogućnost uvođenja tarifa na automobile ove godine na 40 odsto sa ranijih 25 procenata.

Iako se predviđa da će biti postignuti sporazumi sa Kinom i Meksikom o ukidanju tarifa, to se ne očekuje pre kraja 2019. ili u 2020. godini.

U saopštenju se takođe procenjuje da će zaoštravanje trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, zajedno s rastućim napetostima izmedu SAD i njenog južnog suseda, verovatno uzeti danak privrednom rastu.

Goldmanovi analitičari su smanjili projekciju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda za drugu polovinu godine za oko 0,5 procentnih poena na 2,0 odsto, ali predviđaju da će se rast "umereno oporaviti 2020. sa ukidanjem tarifa i stabilizacijom finansijskih uslova“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.