Ginekolog iz pakla: Osuđen na 20 godina zatvora, čak 245 žrtvi VIDEO

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 23:40

Ginekolog iz pakla: Osuđen na 20 godina zatvora, čak 245 žrtvi VIDEO

Ginekolog iz Njujorka Robert A. Haden (64) osuđen je na 20 godina zatvora, zbog seksualnog zlostavljanja pacijentkinja.

Nasilje se dešavalo tokom pregleda, a lekar sa Menhetna radio je u Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija Irving i u Njujorškoj - prezbiterijanskoj bolnici, optužen je u januaru za zlostavljanje četiri pacijentkinje dok je radio u ovom najpoznatijim njujorškim bolnicama.

Tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su opisali ginekologa Hadena kao predatora u belom mantilu, a rekavši da je mamio pacijentkinje izvan države u svoju ordinaciju, kako bi ih zlostavljao. Sudija Ričard M. Berman dodelio je maksimalnu moguću zatvorsku kaznu, rekavši ranije ove nedelje da je Hadenov slučaj "kao nijedan drugi iz njegove prakse u kontekstu užasnog, izopačenog seksualnog napada".

Sudija je prošlog utorka Hadenu odredio doživotni nadzor nakon što bude odslužio kaznu od 20 godina zatvora i odredio kaznu od 10.000 dolara, kao i naknadu od 400 dolara za posebnu procenu. Ponašanje ginekologa je opisano na sudu kao "ponašanje bez presedana", "ekstremno šokantno", "užasno" i "izopačeno". Osim toga, sud je kritikovao njegovu "veštinu u obmani" i način na koji je "lovio" pacijentkinje koje su mu verovale, što je kršenje "prava žene da odlučuje što će se dogoditi sa njenim telom".

Tokom suđenja prošlog meseca 11 Hadenovih žrtava iznelo je potresna svedočanstva o zlostavljanju koje su doživele.

Sudija je primetio da savezni tužioci veruju da je Haden zlostavljao najmanje 245 žena dok je bio ginekolog. Konačna presuda odložena je za jedan dan nakon što su Hadenovi aadvokati u ponedeljak zatražili od sudije da osramoćenom bivšem lekaru dopusti da govori na sudu.

Neposredno pre nego što je službena kazna objavljena u utorak, Haden se kratko obratio sudu i izvinio za svoje zločine, prvi i jedini put dok je govorio tokom suđenja.

Presudom je završena duga pravna bitka za pravdu za Hadenove žrtve.

"Zahvaljujemo žrtvama koje su hrabro istupile kako bi podelile svoje priče i obezebdile da se njihov zlostavljač suoči sa pravdom", rekao je američki advokat Damijan Vilijams u izjavi od utorka.

Prijave pacijenata o zlostavljanju datiraju iz 2012- iste godine kada je Haden prestao da radi kao lekar. Oduzeta mu je lekarska dozvola 2016. nakon što je osuđen za seksualno nasilje, ali ne i na zatvorsku kaznu.

Žrtve su tužile i pomenute bolnice u kojima je radio Haden, predstavnici tih ustanova pristalli su plate 200 miliona dolara za 226 bivših pacijenata kroz dve nagodbe 2021. i 2022. godine, piše theguardian.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.