Evropa povlači kredite iz SAD, Euribor blizu rekordnog minimuma

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa povlači kredite iz SAD, Euribor blizu rekordnog minimuma

Evropske visokorizične kompanije se sve slabije zadužuju kod lokalnih banaka, okrećući se sve češće američkim finansijskim institucijama, što je postao novi simptom ekonomske krize u Evropi, piše njujorški dnevnik "Volstrit žurnal".

Ove evropske kompanije privlači poseban sektor američkog kreditnog tržišta - tržište za kompanije sa već visokim dugom i neinvesticionim rejtingom.

Od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine do minulog petka evropske kompanije su sa tog tržišta povukle 14,4 milijardi evra, dok su se u celoj 2011. godini zadužile sa dvodstruko manjom sumom - 6,7 milijardi evra.

Kreditiranje problematičnih predstavnika evropskog biznisa je za američke banke način da zarade, a za Evropljane put ka sredstvima za otplatu starih dugova.

Na tržištu je, međutim, moguć rast tražnje kredita od strane američkih prezaduženih kompanija, što će evropske kompanije ponovo odseći od finansijskih izvora.

Evropske akcije ojačale, ali evro pao zbog Španije

Evropske akcije su danas ojačale, ali je u isto vreme vrednost zajedničke evropske valute pala na 1,2486 dolara zbog strepnji da će prezadužena Španija možda morati da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć usled veoma visokih troškova zaduživanja.

Većina evropskih akcija je danas ojačala prateći kretanje na otvaranju berze na Volstritu, gde je vrednost akcija skočila zahvaljujući nadi da će Kina pokrenuti nove stimulativne mere u cilju povećanja domaće tražnje.

Euribor blizu rekordnog minimuma

Međubankarske kamatne stope u Evropskoj uniji spustile su se danas blizu rekordno niskih nivoa, zahvaljujući izdašnim kreditima Evropske centralne banke (ECB) i očekivanjima da će ona preduzeti nove slične akcije, navode trgovci.

Glavna međubankarska kamatna stopa u evrozoni, tromesečni Euribor, iznosio je danas 0,673 odsto, približivši se rekordno niskom nivou od 0,634 odsto, koji je zabeležen 31. marta 2010.

Krajem oktobra, u vreme rasta tenzija oko sposobnosti EU da obezbedi drugi paket pomoći za Grčku i zabrinutosti oko bankarskog sektora, stopa je skočila na 1,592 odsto.

Jednomesečni Euribor spustio se na rekordno nizak nivo od 0,386 odsto, dok su šestomesečne i devetomesečne stope bile svega 0,01 odsto iznad rekordnih minimuma.

Kamatne stope

Efekti trogodišnjih zajmova ECB počinju da slabe, navode trgovci. Međubankarske stope, međutim, i dalje neznatno padaju zbog očekivanja da će ECB uskoro preduzeti nove korake za smanjenje tenzija u evrozoni, koje su se ponovo javile zbog političke krize u Grčkoj i zabrinutosti oko bankarskog sektora u Španiji.

Jedan strateg je naveo da bi ECB mogla da snizi svoju osnovnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi rekordno niskih jedan odsto.

Povezane vesti: Kameron održao sastanak na temu krize u evrozoni Grčke banke primile 18 milijardi evra za dokapitalizaciju Španske banke pred kolapsom, Bankija u klasi "smeća" Ako propadne evro, Srbija neće ući u EU Sastanak lidera evrozone 22. juna

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.