Ešton: Nikolić pred teškim odlukama

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Nikolić pred teškim odlukama

Na sastanku u Njujorku s predsednikom Tomislavom Nikolićem, Ketrin Ešton je ohrabrila srpske vlasti da nastave reforme i preduzmu korake ka "vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", izjavila portparolka šefice evropske diplomatije.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je na sastanku u Njujorku s predsednikom Srbije Tomislavom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nikolićem ohrabrila srpske vlasti da nastave refome i preduzmu korake ka "vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom", izjavila je portparolka šefice evropske diplomatije.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta navodi se da je poboljšanje odnosa s Kosovom "ključno za otvaranje pristupnih pregovora i generalno perspektivu Srbije u EU".

"Ketrin Ešton je naglasila potrebu da se Srbija hrabro angažuje u tim pregovorima i ohrabrila predsednika Nikolića da bude spreman da donese neke teške odluke", navodi se u izjavi.

Nikolić je u četvrtak posle sastanka s Ketrin Ešton rekao da mu je ona prenela da EU neće insistirati na priznavanju nezavisnosti Kosova i dodao da Srbija vise neće učiniti nijedan korak ka priznavanju i da bi bilo uzaludno insistirati na tome.

Predsednik je rekao da će srpska strana platformu za pregovore s Prištinom pripremiti odmah po njegovom povratku u Srbiju, a da će visoka predstavnica predstavljati EU u tom dijalogu.

"Čim budemo definisali stavove, onda će onaj ko bude vodio pregovore otići u Brisel i ne mislim da treba da tražimo mnogo da bisimo to dobili, mislim da treba napišemo šta želimo i od toga ne odustajemo", rekao je Nikolić novinarima i dodao da vlada treba da odredi šefa pregovaračkog tima na najvišem političkom nivou.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU takođe je pozdravila napredak u sprovođenju dogovora u dijalogu Beograd-Priština i naglasila da se očekuje potpuno sprovođenje svih sporazuma bez odlaganja, piše u izjavi njene portparolke.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.