Dejvid Birn otkriva Kako radi muzika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2015, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvid Birn otkriva "Kako radi muzika"

Najmlađa biblioteka renomiranog izdavača Geopetike, "Notni spisi", posvećena tekstovima koje su ili pisali muzičari ili je reč o muzici, dobila je nedavno šesti naslov "Kako radi muzika" muzičara, osnivača poznate rok grupe "Talking Heads", vlasnika diskografske kuće, likovnog umetnika Dejvida Birna.

Geopoetika je pre šest godina štampala poznatu Birnovu knjigu "Biciklistički dnevnici", hroniku njegovih putovanja biciklom, jer je Birn veliki pristalica korišćenja bicikla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao najzdravijeg obilka transporta i čak je stekao poene među biciklistima jer je sarađivao sa upravom grada Njujorka oko postavljanja parkirališta za bicikle ne bi li pridobili žitelje ove metropole da više koriste bicikl.

Ovoga puta Birn je celu knjigu posvetio muzici, smeštajući je u razne kontekste jer od konteksta zavisi percepcija muzike budući da slušaoci nisu ni svesni koliko se njihova percepcija menja zavisno gde i na koji način je izvedena određena muzika.

Kao iskusni producent snimljene muzike, Birn je želeo da u ovoj knjizi demistifikuje za slušaoce kako nastaju snimci i koliko je bitna tehnologija za nosače zvuka.

Svako poglavlje je priča za sebe što pruža priliku čitaocima da čitaju ona koja ih zanimaju iako autor misli da ima nekog logičnog reda po kome su poređana.

Birn - koji se ubraja među one malobrojne svestrane umetnike koji se pored muzike, pisanja pesama, bavi fotografijom, režijom - u ovo, najnovije izdanje, koje je preveo bračni par prof. dr Zoran Paunović i Ivana Đurić Paunović, uneo je neke izmene i dopune u odnosu na prvo objavljeno pre tri godine jer je smatrao da je u međuvremenu produbio znanja o zakonitostima u pisanju muzike, njenom snimanju, distribuciji i načinu prihvatanja, što ga je samo uverilo da još ima puno da nauči o muzici iako se njome bavi ceo svoj život.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.