Da li je kalendar Inka predskazao rat u Iranu?

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je kalendar Inka predskazao rat u Iranu?

15.03.2012. -

Upad SAD i Izraela u Iran će se desiti do kraja 2012. godine, pišu danas moskovske novine „Komersant". Izdanje se pritom poziva na razgovor s saradnikom na visokoj funkciji u MIP Rusije. Po rečima diplomate, na pregovorima održanim u ponedeljak u Njujorku između državnog sekretara SAD i šefa MIP Rusije, Hilari Klinton je prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sergeju Lavrovu molbu da obavesti iranske vlasti da su pregovori Teherana s šestorkom međunarodnih posrednika koji su planirani za april – poslednja šansa Irana da izbegne rat.

„Upad će se desiti do kraja godine. Izraelci u suštini ucenjuju Obamu. Ili će podržati rat ili će sam biti lišen podrške (uticaja jevrejskog lobija)," – citira radnika MIP „Komersant". Govoreći o verovatnoći udara po Iranu diplomate, između ostalog i ruske, sad više ne nagađaju da li će se on desiti ili ne, već pokušaju da izračunaju kad će se dogoditi, konstatuje izdanje.

Kako ističu stručnjaci u Moskvi, pesimistički scenario postaje sve realniji. Mišljenje direktora Centra za društveno-politička istraživanja Vladimira Jevsejeva.

Po svemu sudeći, Zapad Iranu daje vreme do kraja ove godine kako bi putem pregovora primorao Teheran na kompromise u pogledu svog nuklearnog programa. Zašto do kraja godine? Zato što se u novembru u SAD održavaju predsednički izbori i aktuelni predsednik Barak Obama se sprema da ponovo postane domaćin u Beloj kući. A za to mu nipošto nije potreban još jedan rat na Bliskom istoku. A kasnije – u decembru, zašto da ne? Tim pre što će uzrok, najverovatnije, ostati isti – tvrdoglavost Teherana u vezi s nuklearnim pitanjem i njegovo sve brže napredovanje ka stvaranju nuklearnog oružja. Formalni povod za početak rata će se uvek naći.

Međutim, i u Iranu su sledeće godine izbori za predsednika. I svaki teheranski političar, koji „preda" Zapadu nacionalni nuklearni program posle toga će predsedničku trku moći da psomatra samo sa strane.

Zasad nijedna strana ne namerava da popusti, a to znači da je vojni scenario vrlo verovatan. Međutim, Iran nije Libija, a nije čak ni Irak. I u vojnom pogledu i u pogledu sloge Iranci su mnogo jači. Osim toga, Iran ima mogućnost da uzvrati udarac po američkim bazama u regionu i po saveznicima SAD. Uključujući, prirodno, i Izrael. A u tom slučaju rat lako može da preraste regionalne okvire – i tada čak ni najapokaliptičnije prognoze neće izgledati kao preuveličavanje.

Pre mnogo vekova legendarni stanovnici Južne Amerike – Inke, predskazale su da će u decembru 2012. godine po našem računanju vremena nastupiti smak sveta. Želeli bismo da verujemo da su pogrešili.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Pw95/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.