Članice SB različito o Kosovu

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članice SB različito o Kosovu

Njujork -- Članice Saveta bezbednosti UN izrazile su u Njujorku različite stavove po pitanju Kosova.

Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, rekao je ambasador te zemlje u UN Vitalij Čurkin na sednici Saveta bezbednosti, dok je predstavnica SAD pozvala na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i pozdravila to što je više od sto država priznalo kosovsku nezavisnost.

Čurkin je, takođe, ukazao na neophodnost zaštite manjina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na KiM, a predstavnica SAD je čestitala Kosovu na "uspešno održanom drugom krugu lokalnih izbora".

"SAD u potpunosti podržavaju dijalog Srbije i Kosova a (visoka predstavnica EU Ketrin) Ešton zaslužuje pohvalu i dalju podršku", navela je ona.

Prema njenim rečima, dijalog je od ključnog značaja za dugoročnu stabilnost i napredak regiona.

Ona je osudila napade na Srbe povratnike, kazavši da napadači moraju da odgovaraju za to. Takođe, predstavnica SAD se založila da se ubuduće smanji broj sednica SB UN o situaciji na Kosovu, ocenivši da je bolje ostaviti dvema stranama da na miru razgovaraju.

Ambasador Rusije je, međutim, rekao da deli zabrinutost premijera Srbije Ivice Dačića zbog položaja Srba na KiM.

"Rezolucija 1244 je vezana za legalno rešenje kosovskog pitanja i protivimo se smanjenju ulogu UNMIK-a", dodao je Čurkin, upozorivši da na KiM ne postoji atmosfera poverenja i da su ljudi uplašeni da putuju po toj teritoriji zbog nedostatka bezbednosti.

On je naveo i da je Rusija zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u sirijskom sukobu u snagama Al Nusre, organizacije pod okriljem Al Kaide.

Predstavnik Kine ukazao je da Rezolucija 1244 SB UN treba da ostane legalna osnova za nalaženje rešenja prihvatljivih za obe strane i ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave praktičan i konstruktivan dijalog, učvršćujući dosad postignute rezultate i doprinoseći miru i stabilnosti na Balkanu i šire.

Ambasador Velike Britanije je ocenio da je 2013. bila godina velikog političkog napretka na Kosovu, pomenuvši uspešno održane izbore. "Pozdravljamo učešće građana četiri opštine na severu na izborima i nastavljamo da podržavamo rad EULEKS-a koji pomaže jačanje vladavine prava na tom prostoru", kazao je ambasador.

Prema njegovim rečima, sada je potrebno da Beograd i Priština nastave sa implementacijom dogovora, kao i da Zajednica srpskih opština treba što pre da se konstituiše čim se završe izbori 23. februara.

On je, takođe, ocenio da medunarodne organizacije treba da igraju "sinergetsku ulogu" u unapređenju mira i stabilnosti na Kosovu.

Predstavnici Francuske i Australije pozdravili su održavanje fer i demokratskih lokalnih izbora na celoj teritoriji Kosova, na jedinstvenoj zakonskoj platformi, i ocenili da dve strane treba da se fokusiraju na primenu sporazuma postignutih u dijalogu i da konstruktivno ostanu posvećene normalizaciji što je i prioritet za evropske integracije. Predstavnica Litvanije, koja je predsedavajuća SB UN, ohrabrila je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primenu sporazuma i ocenila da je prisustvo Euleksa na Kosovu neophodno.

Napredak u dijalogu i potrebu da se dogovoreno primeni naglasili su i ambasadori Koreje, Nigerije, Čilea i Argentine, a na debati su govorili i predstavnici Čada i Luksemburga, Jordana i Ruande u SB UN.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članice SB različito o Kosovu

Izvor: Blic, 11.Feb.2014

Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, rekao je ambasador te zemlje u UN Vitalij Čurkin na sednici Saveta bezbednosti, dok je predstavnica SAD pozvala na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i pozdravila to što je više od sto država priznalo kosovsku nezavisnost....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.