Burna istorija fabrike: Selo izgrađeno na oružju razmišlja o budućnosti

Izvor: B92, 02.Nov.2020, 09:24

Burna istorija fabrike: Selo izgrađeno na oružju razmišlja o budućnosti

Ilion, Njujork -- Fabrika vatrenog oružja "Remington" gospodarila je generacijama mestom Ilion s 7.000 stanovnika, u državi Njujork, ali sada je pred njima neizvesnost.

Radnici u prostranoj fabrici "Remington" u tom selu ponosili su se lokalnom tradicijom proizvodnje oružja koja seže još u doba pušaka-kremenjača, ali sve se promenilo, te je poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 600 radnika ta kompanija otpustila ove nedelje, nekoliko meseci pošto je "Remington Outdoor Co." po drugi put za dve godine zatražio zaštitu od bankrota.

Uspešni ponuđači rekli su u stečajnom postupku da u za sada praznom postrojenju planiraju da pokrenu bar deo proizvodnje, iako su detalji o tome oskudni.

Osnivač kompanije, Elifalet Remington, počeo je da puške kremenjače proizvodi u očevoj kovačnici kod Iliona 1816. godine, a fabrika je u Ilionu od 1828. Iako je sedište kompanije preseljeno u Medison, u Severnoj Karolini, stara fabrika doslovno i figurativno dominira selom, zavisna od lokalnih radnika koji prave puške.

Natpisi sindikata "Zajedno smo s radnicima Remingtona" su u izlozima seoskih radnji i kafana čiji je promet nekada skakao kada se petkom u tri završavala poslednja nedeljna smena u fabrici oružja.

"Remingtonova" nedavna istorija bila je burna, otpuštanje uobičajeno, a pogon koji je pre osam godina zapošljavao 1.200 ljudi, nedavno se smanjio na oko 600 stalnih radnika i 100 s nadnicom. Kompanija je selidbu dve proizvodne linije u novi pogon u Hantsvilu, u Alabami, počela 2014. godine.

Teret "Remingtona" je bilo ne samo nestabilno tržište oružja, već i pravne posledice masakra u školi "Sendi Huk" u Konektikatu 2012. godine gde je napadač 20 dece i šest vaspitača ubio puškom "Bushmaster AR-15", napravljenom baš u Ilionu.

Većina radnika ispraćena je na neplaćeni prinudni odmor od septembra, a kompanija prolazi kroz stečajni postupak. Meštani se pitaju da li će ikada ponovo raditi.

Kompaniju su podelili mnogobrojni kupci. Sud za bankrot odobrio je ponudu kompanije "Sturm, Ruger and Co." od 30 miliona dolara za firmu "Marlin Firearms" koja posluje u Ilionu, a firma "Anoka" iz kompanije "Vista Outdoor" iz Minesote je 81,4 miliona dolara ponudiila za "Remingtonovu" proizvodnju municije i opreme.

Ponuda firme "Roundhill Group" od 13 miliona dolara obuhvata fabriku oružja u Ilionu i fabriku cevi za pištolje u Lenoar Sitiju, u državi Tenesi.

Partner "Roundhilla", firma "Richmond Italia", veteran u industriji "paintball" oružja, rekao je da mu se, povodom bankrota, obratio direktor Remingtona Ken D'Arsi s ponudom saradnje u proizvodnji pištolja za "paintball".

"Roundhill" se obavezao sudskim dokumentima da će vratiti na posao najmanje 200 radnika, a "Richmond Italia" je rekla da planira da vrati "što više radnika" u roku od "nekoliko meseci".

Lokalni zvaničnici međutim kažu da je niz stvari potreban da bi se to i desilo i proizvodnja počela: od kolektivnog ugovora sa sindikatom, do nove savezne dozvole za vatreno oružje.

Jedan od verovatnih proizvoda bile bi "Remingtonove" puške-sačmarice "Model 870", rekao je Džejmi Radvol, okružni predstavnik sindikata. On je rekao je da se novi vlasnici mogu osloniti na obučenu radnu snagu za proizvodnju tih pušaka za kojim sada "tržište vapi".

FBI je izvestio da je za devet meseci 2020. proverio više zahteva za odobravanje kupovine ili posedovanja vatrenog oružja nego bilo koje prethodne godine.

"Naravno da možemo da vratimo svakog radnika ponaosob na posao, u prozvodnju 'Modela 870', i to doslovno 1.200 i 1.800 komada tih pušaka dnevno, a svaka od njih biće prodata", rekao je Radvol koji je nekada radio u toj fabrici.

Lokalni zvaničnici u Ilionu kažu da uz sve probleme koje ianako imaju, novi vlasnici sada sumnjaju i u efikasnost rada u staroj četvorospratnici fabrike, te žele novu, modernu prizemnu zgradu, s proizvodnjom na samo jednom nivou, što dalje odlaže eventualno zapošljavanje i izaziva druge teškoće.

Ipak, Vinsent Bono, predsedavajući Okružnog odbora, veruje da se nešto može ugovoriti kako bi se održala duga lokalna tradicija proizvodnje oružja.

"Optimisti smo, ali šta će biti, zaista ne znamo", rekao je on, dok se neki stanovnici polako odseljavaju, a selo se prazni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.