Izvor: Radio 021, 08.Jun.2020, 22:17

Bramerc: Širom bivše Jugoslavije slave se ratni zločinci i negiraju zločini

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

"Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ličnosti u celom regionu", rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji "ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava".

On je upozorio i na "političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, "bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj".

Podsetio je da se ove godine navršava 25 godina od "mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici". Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

"Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca", podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, "hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira" i koje bi, makar i zakasnelo, "raskinulo sa retorikom prošlosti".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.