Božo Vrećo: Sevdalinka je moja glavna iskopina

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božo Vrećo: Sevdalinka je moja glavna iskopina

Božo Vrećo, interpretator i autor sevdalinki kojeg je "Njujork tajms" opisao kao čoveka anđeoskog glasa, održaće 10. maja koncert na Kolarcu u Beogradu. Na koncertu će pevati tradicionalne i autorske sevdalinke u koje je, kako kaže, pretočio svoje emotivne ožiljke i učinio ih lekom za sebe i druge.

Božo Vrećo popunio je prazninu od oko 30 godina ne stvaranja sevdalinki u Bosni i Hercegovini. Objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da je bilo pokušaja i pre njega, ali da su svi oni pali u vodu jer su bili spojeni sa drugim žanrovima, najčešće turbo-folkom za šta kaže da je lakrdija.

"Ta mitologija u sevdalinci, patina i tragedija, bili su nužni i iz mene je izletela, bila je spontana, ni komercijalna ni osmišljena", rekao je Vrećo gostujući u Novom danu na N1.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi u dobrim ljduima, jer smatra da svet i dalje postoji zahvlajujući dobrim ljudima.

Božo Vrećo je po obrazovanju magistar arheologije, a osim muzikom bavi se i slikanjem, kao i njegova majka. Kaže da je arheologija bila pravi način i kontinuirani proces u sevdah.

Emotivne ožiljke pretočio sam u pesme, i na taj način one su postale pravi lek i za mene i za druge koji se slično osećaju.

"Sve ono arheološko čega sam se dotakao pomoglo je sa sevdahom. Napravio sam datoteku svega onoga što sevdah jeste. Međutim, poprilično je sve usmerneo ka muzici. Sevdah je moja glavna iskopina", rekao je Vrećo.

Za majku kaže da je njegova glavna muza kojoj posvećuje knjige i koncerte.

"Ona je stamena, ona je Crnogorka. Rano sam ostao bez oca i ona je peuzela tu dvostruku ulogu", kaže Vrećo.

Veliku pažnju javnosti privukao je kada je izašao iz predstave Koštana pre njenog premijernog prikazivanja u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Božo kaže da u toj predstavi više nije bilo ni Bore Stankovića, ali ni najboljeg doprinosa samog reditelja Kokana Mladenovića.

Ipak, ističe da nije zbog toga odustao od projekta već iz zdravstvenih razloga, što je potkrepio i lekarskom dokumentacijom,

"Odustao sam jer smo se konstantno svađali. Predstava je iscrpljivala i bila je sumorna u odnosu kako sam očekivao da će biti mnogo slobodnija. Smatrao sam da sam izabran zbog toga da bi Koštana bila simbol slobode i svega onoga što ja jesam", objašnjava gost Novog dana.

Dodaje da će u buduće njegovo angažovanje u pozorišnim projektima biti vezano isključivo za pravljenje muzuke.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Bosanska Končita" dirnula region glasom: "Žute dunje" koje teraju suze na oči

Izvor: B92, 20.Apr.2017

Božo Vrećo je čovek koji se ne uklapa ni u jedan kalup. Podelio je ljude na one koji ga vole i one koji ne mogu da ga shvate. Oduševljava ih svojom interpretacijom, a zbunjuje izgledom. Za sebe kaže da je i muškarac i žena. Održaće koncert 10. maja na Kolarcu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.