Bez dogovora Kongresa i Bele kuće, 32.000 zaposlenih ide na prinudni odmor

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 12:19

Bez dogovora Kongresa i Bele kuće, 32.000 zaposlenih ide na prinudni odmor

Njujork -- Amerikan Erlajns i Junajted Erlajns najavljuju slanje 32.000 zaposlenih na prinudni odmor.

Odluka je doneta nakon što Kongres i Bela kuća nisu uspeli da se dogovore o novom korona paketu ekonomskih podsticaja koji bi uključio i veću federalnu pomoć avio-kompanijama.

Glavni izvršni direktor Amerikan Erlajnsa Dag Parker rekao je da će, ako Vašington ''u narednih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana'' postigne dogovor o 25 milijardi dolara pomoći za avio-prevoznike, kompanija povući odluku o prinudnim odmorima za 19.000 radnika, čija primena treba da počne u četvrtak, i da će pozvati ljude da se vrate na posao, prenosi AP.

Iz Junateda su naveli da ih je ćorsokak u kojem se nalaze primorao na slanje 13.000 radnika na prinudno odsustvo, poručivši takođe liderima u Trampovoj administraciji i Kongresu da će, ukoliko se u narednih nekoliko dana odobri pomoć za plate, ukinuti prinudne odmore.

Potezi ove dve avio-kompanije, koje spadaju među četiri najveće u SAD, predstavljaju prvo i, po oceni AP, verovatno najmasovnije prinudno smanjenje radne snage koje će zahvatiti avio-industriju narednih dana.

Zaposleni u vazduhoplovnim kompanijama i njihovi izvršni direktori su ove sedmice u više navrata pozivali Kongres i administraciji u Vašingtonu da ulože napor kako bi se sprečilo slanje radnika na prinudni odmor, kada u četvrtak istekne federalna zabrana otpuštanja, koja je bila uslov u ranijem državnom paketu pomoći.

Putnički avio-prevoznici i njihovi sindikati lobiraju da dobiju novac poreskih obveznika za plate radnika još šest meseci, do marta 2021.

Predstavnici vazduhoplovne industrije priznaju da su izgledi za uspeh njihove akcije pre isteka roka do četvrtka sumorni, ali dodaju da ih, ipak, ohrabruje to što je Predstavnički dom ove nedelje uključio u planirani paket pomoći, vredan 2,2 biliona dolara, i sredstva za plate zaposlenih u avio-kompanijama.

Pored Amerikan i Junajted Erlajnsa, na otpuštanje više hiljada zaposlenih su upozorile i manje avio-kompanije, poput Deltea i Sautvesta.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.