Berluskoni: Ako baš moram da umrem,učiniću to u parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Ako baš moram da umrem,učiniću to u parlamentu

BRISEL,NJUJORK -

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti otkazao je svoje učešće na današnjem ministarskom sastanku EU u Briselu kako bi se vratio u Rim, gde se očekuje glasanje u parlamentu, važno za budućnost premijera Silvija Berluskonija.

Glasanje o budžetu važan je test za Berluskonija, uoči glasanja predviđenog u narednih nekoliko dana o ekonomskim merama protiv krize, čije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sprovođenje premijer obećao Evropskoj uniji prošlog meseca.

Berluskonijeva vlada je pod velikim pritiskom da brzo sprovede reforme kako bi sprečila eskalaciju italijanske dužničke krize. Međutim, sa reformama se kasni zbog slabe koalicije.

Premijer je kasno sinoć održao konsultacije s najbližim saradnicima, a italijanski mediji danas prenose da, uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savetnika, Berluskoni odbija da se povuče.

"Vi ne razumete, ja sam rođen na biralištima, na svetlu dana i ako moram da umrem to ću učiniti u parlamentu. Neću podneti ostavku zato što neki napuštaju stranku ili sumnjaju. Možda sam učinio neke graške, ali ne odustajem od svojih principa", kazao je noćas Berluskoni.

Mediji danas prenose da u parlamentu Berluskonijeva koalicija ima sigurnih 311 glasova, dok opozicija, ukoliko ostane ujedinjena, može imati podršku 315 poslanika.

Tako će glasanje o poverenju zavisiti od glasova samo nekoliko poslanika koji su, kako komentarišu italijanski mediji, za sada neopredeljeni.

Berluskoni je zato sinoć pokušao da pridobije glasove nekih parlamentaraca, koji su nedavno napustili njegovu stranku PDL, ali oni ipak nisu promenili svoje odluke, prenosi list "Korijere dela sera".

Umberto Eko pozvao Berluskonija da okonča "dugotrajnu noćnu moru"

Italijanski autor i filozof Umberto Eko izrazio je nadu da će italijanski premijer Silvio Berluskoni za nedelju dana napustiti funkciju i tako okončati "dugotrajnu noćnu moru".

"Za nedelju dana Berluskoni će najverovatnije morati da podnese ostavku. Biće to kraj noćne more", rekao je Eko.

Eko (79) je ovo izjavio tokom promocije svoje najnovije knjige "Praško groblje", koja ove sedmice izlazi u SAD, a koju je beogradski izdavač "Plato" objavio za nedavno završeni Sajam knjiga.

Berluskoni je pod velikim pritiskom da podnese ostavku zbog ekonomske i političke krize koja je poljuljala poverenje javnosti u ovog 75. godišnjaka.

"Trpeli bismo ovu ekonomsku krizu i bez Berluskonija, ali bi problem bio manji. Njega ne poštuju u inostranstvu i on ne može da predstavlja zemlju", smatra Eko.

Iako je Berluskoni poznat po seks skandalima, finansijski problemi Italije najverovatnije će ga stajati fotelje, ocenjuje Rojters.

"Ako Berluskoni sutra nestane, nevolje neće biti gotove, ali će se na međunarodnom nivou prema Italiji odnositi sa poštovanjem", smatra Eko, čiji se roman "Ime ruže" prodao u milionima primeraka širom sveta.

Eko, međutim, strahuje da alternativa Berluskoniju neće biti ništa bolja.

"Opozicija je bolesna kao i Berluskoni. Oni se bore jedni protiv drugih i ne mogu da ponude odgovarajuću alternativu. To je druga tragedija priče", smatra on.

"Praško groblje" je Ekov šesti roman i reč je o istorijskoj avanturi koja prati falsifikatora važnog istorijskog dokumenta, koji postaje osnova za antisemitizam širom Evrope - Protokola sionskih mudraca.

Eko je romane počeo da piše tek posle 40. godine. Do tada je imao uspešnu akademsku karijeru, tokom koje je objavio brojne stručne knjige i eseje.

"U jednom trenutku odlučio sam da napišem priču. Nisam više imao sitnu decu kojoj bi pričao priče", rekao je Eko.

Na pitanje da li ga je iznenadio uspeh Eko je rekao: "Kada neko počne da piše knjigu, naročito roman, čak se i najskromnija osoba na svetu nada da će postati Homer".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berluskoni: Ako baš moram da umrem, učiniću to u parlamentu

Izvor: Blic, 08.Nov.2011

Italijanski premijer Silvio Berluskoni kasno sinoć održao je konsultacije s najbližim saradnicima, a italijanski mediji prenose da je odbio da se povuče sa funkcije uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savetnika...- Vi ne razumete, ja sam rođen na biralištima, na svetlu dana, i ako moram...

Nastavak na Blic...

Berluskoni: Ako baš moram da umrem,učiniću to u parlamentu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2011

BRISEL - Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti otkazao je svoje učešće na današnjem ministarskom sastanku EU u Briselu, kako bi se vratio u Rim gdje se očekuje glasanje u parlamentu, važno za budućnost premijera Silvija Berluskonija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.