Ban na sednici SB UN: Značajan napredak u dijalogu

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban na sednici SB UN: Značajan napredak u dijalogu

U Njujorku traje sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj stavove Srbije zastupa premijer Ivica Dačić. Na sednici će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna.

Ban je ocenio da je proteklu godinu obeležio značajan napredak na političkom planu koji je kulminirao briselskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazumom Beograda i Prištine, a da u 2014. godini treba konsolidovati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka.

On je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što otvara novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju ZSO.

"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru, i podršku koji je dao pregovorima o Stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. Razgovori Beograda i Prištine su bili značajni za ovaj uspeh i nastaviće da budu veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu", ocenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što, prema njegovim rečima, otvara za novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju Zajednice srpskih opštine.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu, uključujući i one na severu.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na severu Kosova treba da prati napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar i pozvao sve strane da pokažu "maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe u susret" .

Ban je naglasio da će UNMIK nastaviti da pruža podršku implementaciji dogovora između Beograda i Prištine, i dodao da je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.

Prema podacima UN od 15. januara ove godine 1.721 osoba se još uvek vodi kao nestala u kosovskom sukobu, i to pitanje i dalje nije rešeno.

Takođe, tokom prošle godine zabeleženo 2.660 repatrijacija iz evropskih država na Kosovo.

Borhart: Postignut napredak u istrazi oko trgovine organima

Postignut je dobar napredak u istrazi oko trgovine organima na Kosovu i tim koji vodi tužilac Klint Vilijamson radi sa vlastima EU i i pravosudnim vlastima državama regiona na rešavanju tog slučaja, navodi se u izveštaju šefa Euleksa Bernda Borharta.

U izveštaju koji je pridodat tromesečnoj analizi stanja na Kosovu i Metohiji generalnog sekretara UN Ban Ki-muna a koji se razmatraju večeras u sedištu u UN u Njujorku, navodi se da je ostvarena saradnja s žrtvama, grupama koje zastupaju oštećene i pojedincima koji bi mogli da daju informacije od značaja za istragu koja je u toku.

"Napravljen je napredak u istrazi i operativnim aktivnostima, pri čemu saradnja sa pravosudnim i policijskim vlastima u regionu i šire ostaje jaka", dodaje se u izveštaju.

Borhart navodi i da tužilac Klint Vilijamson nastavlja da sarađuje s vladama u EU da bi osigurao da njegov tim bude u mogućnosti da završi nezavisnu i profesionalnu istragu.

Tokom novembra prošle godine, on je sa saradnicima boravio u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD i Holandijui, gde se sastao s nizom zvaničnika u vezi sa istragom koju sprovodi.

Detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici OVK otkrio je u svom izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 12. decembra 2010.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na KiM obelodanila je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Karla del Ponte je u knjizi opisala kako je 1999. godine saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Dačić: Normalizacija, ali ne i priznanje

Srbija je spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, izjavio je

večeras premijer Srbije Ivica Dačić u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i precizirao da je Srbija spremna za dijalog, čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog

rešenja, ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti, poručio je Dačić na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić na sednici SB UN: Izbori u severnoj Mitrovici uprkos atmosferi straha

Izvor: Blic, 10.Feb.2014

U Njujorku traje sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj stavove Srbije zastupa premijer Ivica Dačić. Ivica Dačić poručio je večeras u Njujorku da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačelnik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.