Balkanski samit u Njujorku veliča regionalnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 27.Sep.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski samit u Njujorku veliča regionalnu saradnju

Balkanski lideri se slažu da mogu da stvore prosperitet ako region pomiri svoje istorijske razlike, postupajući kao ujedinjeni blok.

27/09/2011

Zlatko Kovač za Southeast European Times iz Njujorka – 27.9.2011.

Sastavši se na samitu u Njujorku prošle nedelje, balkanski lideri uputili su snažnu poruku u korist regionalnog pomirenja i saradnje, uprkos postojećim razlikama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
Treća godišnja konferencija Federacije balkansko-američkih asocijacija (FEBA) okupila je premijere Turske, Makedonije, Crne Gore, Albanije, BiH i Kosova. Studenti i članovi dijaspore bili su među skoro 2.000 gostiju koji su prisustvovali događaju, pod nazivom „Mapa puta 2011 -- Etape ka ostvarivanju zajedničkog interesa“.

„U inostranstvu su milioni građana Balkana i mi ne želimo da ih izgubimo“, rekao je predsednik FEBA Aras Konjhodžić za SETimes, opisujući dijasporu kao posebno značajnu za stvaranje prosperiteta na Balkanu.

Na popodnevnom poslovnom forumu, ekonomski eksperti naglasili su ulogu Turske kao regionalnog pokretača rasta, ali se nisu saglasili oko budućnosti evrozone i same EU.

Guverner Centralne banke Turske Ibrahim Turhan objasnio je da će nova tržišta -- kao što su ona na Balkanu -- igrati sve značajniju ulogu. Takva tržišta, rekao je on, imaju tendenciju da ih više zanima ekonomska stabilnost nego rast.

„Kada se uporedi sa naprednijim tržištima, politika novih tržišta je snažnija i više obećava“, rekao je Turhan za SETimes.

Prema Turhanovim rečima, balkanska dinamičnost i ekonomski izgledi pružaju svu neophodnu osnovu regionu da pozitivno doprinosi EU.

„Da bi se to desilo, ključna je saradnja između balkanskih zemalja i trebalo bi da iskoristimo sve postojeće mogućnosti za umrežavanje, kao što je ova konferencija, radi izgradnje čvršćih veza i saradnje, posebno na regionalnoj osnovi“, izjavio je Turhan.

Večernji deo samita počeo je ulaskom premijera u Javic Centar, gde ih je dočekao gromoglasni aplauz.

„Ovo je daleko najbolji i najveći balkanski skup u mom životu. Pozdravljam vas“, rekao je albanski premijer Sali Beriša.

Kao primer ekonomske dinamičnosti regiona Beriša je naveo Sporazum o slobodnoj trgovini između Albanije i Turske, koji je potpisan pre četiri godine. „U periodu 2005-2010. trgovina se povećala četiri puta, što je očigledno situacija u kojoj su svi pobednici“. On je naveo energetiku i turizam kao dve najpoželjnije oblasti za investicije i razvoj.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je, u međuvremenu, naglasio istorijske veze svoje zemlje sa balkanskim zemljama, ukazujući da milioni građana balkanskog porekla žive u Turskoj.

„To znači da nas zanima sve što je vezano za Balkan“, rekao je Erdogan.

U intervjuu za SETimes, makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da je taj događaj simbol posvećenosti regiona saradnji, ocenjujući da je sam po sebi vizionarska ideja.

„Izazov je kako da se prilagodimo brže i efikasnije”, rekao je on i dodao: „Samo zajedno možemo da reagujemo na zahteve građana za prosperitetom.“

Kada su u pitanju napori da se unapredi investiciona klima, Gruevski je rekao za SETimes da Makedonija sada ne čini ništa što već ranije nije počela, uključujući otvaranje slobodnih ekonomskih zona za investitore, što je dovelo do toga da ekonomski rast zemlje dostigne 5,2 odsto.

„Makedonija ima najniže poreze i troškove vezane za investiranje i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega interesovanje investitora i dalje raste. Na primer, Džonson kontrols se vratio da ponovo investira; naveo je kao razloge odlične uslove koji se nude, obrazovanu radnu snagu, kao i izuzetnu komunikaciju sa vladinim institucijama“, izjavio je Gruevski za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.