Bafet: Nisu vam krivi bogataši što ste vi siromasi

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bafet: Nisu vam krivi bogataši što ste vi siromasi

NJUJORK - Treći najbogatiji čovjek na svijetu prema "Forbesovoj" listi, američki investitor Voren Bafet, u komentaru koji je objavio ugledni "Wall Street Journal" napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati svaljivati krivicu na bogataše.

"Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati", napisao je Bafet, koji je, prema procjenama, "težak" 71,3 milijarde američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dolara.

Spominjući Henrija Forda i Stiva Džobsa kao primjere inovatora, Bafet je naveo da i bogatašima treba priznati zasluge jer je "većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost".

Istovremeno, Bafet tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvaliteta obrazovanja.

Njegovo rješenje je osnaženje državnog programa poznatog po skraćenici EITC (Earned Income Tax Credit), a riječ je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike s nižim primanjima. Bafetova ideja je da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala, pa bi ukupan trošak ovog programa na kraju krenuo prema dolje, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njemu, povećanje nejednakosti je neizbježna posljedica napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u platama došlo jer nije svako u stanju da radi isti posao.

"Nema nikakve zavjere iza sljedeće tužne činjenice: siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih američkoj je dobrobiti pridonijela briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henriju Fordu, Stivu Džobsu, Semu Voltonu i ljudima poput njih", napisao je Bafet, a prenosi Jutarnji list.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.