Amerikancima smeta bliskost Beograda i Pekinga: Alarm zbog posete ŠEFA KINESKIH OBAVEŠTAJACA

Izvor: Press, 13.Sep.2017, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikancima smeta bliskost Beograda i Pekinga: Alarm zbog posete ŠEFA KINESKIH OBAVEŠTAJACA

Interesantno je da su se odnosi Beograda i Pekinga našli na američkom skeneru uoči posete specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine (KPK), Menga Đijendžua, čoveka koji kontroliše sve kineske službe bezbednosti i resore sile.
Foto: Tanjug
U američkom "Njujork tajmsu" pre tri dana je objavljena opsežna >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << analiza odnosa Srbije i Kine. Kineske ambicije na Balkanu stvorile su uslove za potencijalni sukob sa planovima EU, a zemlje kao što je Srbija su se našle u sredini, piše između ostalog prestižni list. Međutim, za oko zapada da je tekst izašao dan uoči posete specijalnog izaslanika predsednika Kine Menga Đijendžua, inače šefa kineskih obaveštajnih službi, Beogradu. Ta poseta će takođe realizuje uoči značajnog Kongresa Komunističke partije Kine.
Kada je kineski predsednik Si Ðinping u Smederevu, prošle godine, proglasio da je Srbija centar njene infrastrukturne inicijative "Jedan pojas, jedan put", time je otvoreno objavio da je Kina "otvorila prodavnicu" na južnom krilu Evrope, što je može dovesti na put sudara sa projektima Evropske unije u regionu, piše "Njujork tajms".
List ocenjuje da kineska strategija, takođe, koristi problematične odnose EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje žele da se joj se priključe, i ukazuje da - pošto se SAD povlače sa svetske scene - Kina želi da proširi svoj uticaj pravo u srce Evrope.
U tekstu se dodaje da Kinezi donose više radnih mesta, poboljšavaju životni standard i podižu privredni rast zemlje, dok je Srbija, otvaranjem svoje ekonomije prema Kini, "cementirala podršku Pekinga pred pritiscima EU da prizna nezavisnost Kosova".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.