Amerikanci mute naftu, cena pada ispod 53$

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci mute naftu, cena pada ispod 53$

Cene nafte su pale ispod 53 dolara za barel, jer SAD nastavljaju da povećavaju eksploataciju tog energenta.

To bi, kako ocenjuje "Blumberg", moglo da ugrozi napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji prekomernu globalnu ponudu.

Cene naftnih fjučersa u Njujorku su danas pale za čak 1,0 odsto, posle prošlonedeljnog rasta od 1,8 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maju pojeftinila je za čak 55 centi na 52,63 dolara za barel na robnoj berzi u NJujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 34 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u junu pojeftinila je danas za čak 58 centi na 55,31 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Broj naftnih bušotina u SAD je u nedelji zaključno sa 13. aprilom povećan za 11, na ukupno 683, što je najveći broj bušotina u poslednje dve godine, prema podacima kompanije za naftne usluge "Bejker Hjuz".

Cene nafte su u padu, čak i nakon što je generalni direktor saudijske nacionalne naftne i gasne kompanije izjavio da je globalno naftno tržište blizu uravnoteženja, uprkos bumu u proizvodnji nafte iz uljnih škriljaca u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.