Ambasadorka SAD u UN pozvala Srbiju i Kosovo na brzu primjenu sporazuma 

Izvor: VOA, 26.Apr.2023, 01:20

Ambasadorka SAD u UN pozvala Srbiju i Kosovo na brzu primjenu sporazuma 

Sjedinjene Države i dalje će biti aktivno angažovane u davanju podrške Kosovu i Srbiji dok ispunjavaju svoje obaveze u postizanju predvidljivih i mirnih odnosa, saopštila je u utorak američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild koja se u Njujorku odvojeno sastala sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem kao i zamjenicom premijera Kosova i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom-Švarc. Ambasadorka Tomas-Grinfild čestitala je srpskom ministru spoljnih poslova na" istorijskom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji" koji su postigli Kosovo i Srbija i istakla "koliko je važno da obe strane hitno primene obaveze iz sporazuma", te ponovila posvećenost SAD u podršci Srbiji i Kosovu dok grade normalne i miroljubive odnose, navodi se u saopštenju portparola američke misije pri UN Nejta Evansa.  Dodaje se da su američka ambasadorka i prvi čovek srpske diplomatije razgovarali i o važnosti dugotrajnog partnerstva SAD i Srbije.   Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je u razgovoru sa američkom ambasadorkom istakao da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim predlogom i implementacijom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa sa Prištinom, ali je ponovio da za Srbiju postoje crvene linije od kojih neće odustati. Takođe je naglasio da je za Srbiju rad UNMIK-a u punom kapacitetu od velike važnosti, s obzirom na osjetljivu situaciju na Kosovu. Tokom razgovora razmjenjena su mišljenja o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti koja će biti posvećena radu UNMIK-a, kao i o razvoju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, saopšteno je iz ministarstva. Ambasadorka Tomas-Grinfild čestitala je kosovskoj ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali-Švarc "istorijski, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji" koji su postigli Kosovo i Srbija "i pozvala na njegovu hitnu primjenu", navodi se u saopštenju portparola američke misije pri Ujedinjenim nacijama Nejta Evansa . Takođe se navodi da su američka ambasadorka i visoka zvaničnica Kosova razgovarale o "dugotrajnom partnerstvu SAD i Kosova i zajedničkoj posvećenosti unapređenju stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu". Srbija i Kosovo bi 2. maja u Briselu trebalo da nastave pregovore o normalizaciji odnosa koje vode uz posredovanje Evropske unije. Pregovori će biti nastavljeni u svijetlu intenziviranih diplomatskih aktivnosti zapadnih partnera, prevashodno Evropske unije i Sjedinjenih Država. Ti napori rezultirali su postizanjem Ohridskog sporazuma - kojim su se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američka ambasadorka u UN pohvalila Sporazum iz Ohrida: Istorijski dogovor, pozivamo na njegovu brzu primenu

Izvor: Blic, 26.Apr.2023

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pohvalila je Sporazum iz Ohrida navodeći da je on istorijski, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na njegovu brzu primenu, prenosi Reporteri.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.