„Top je bio vreo“ i „Varvari“ zatvorili zvanični program Festivala

Izvor: RadioCity.rs, 29.Avg.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Top je bio vreo“ i „Varvari“ zatvorili zvanični program Festivala

Festival se bliži kraju. Varljivo leto je pretposlednjoj večeri festivala donelo osetnije nižu temperaturu od prethodnih dana na Letnjoj pozornici, pa tribine nisu bile prepune kao što je uobičajeno. Ipak, najuporniji i najverniji Filmskim susretima ostali su na svojim mestima do kraja kako bi pogledali filmove „Top je bio vreo“ i „Varvari“.
„Top je bio vreo“ uzburkao emocije gledalaca
Teška ratna drama „Top je bio vreo“ u režiji Slobodana Skerlića sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << je premijerno prikazana u Nišu. Kroz istorijski period granatiranja Sarajeva 1994. godine ispričana je priča, po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, o mučnoj sudbini srpskog dečaka koji ostavši bez roditelja, upoznaje svet kriminala, alkohola, droge, zločina, ubijanja.
„Nije posao umetnosti, pa samim tim ni filma, da vrši konstrukciju, rekonstrukciju niti reviziju istorije. Mi smo se bavili sudbinom i odrastanjem dečaka u jako teškom okruženju, a pre svega, ono što je mene tu namamilo je dobra priča o odnosu između surogat majke i dečaka koji se razvija u nekoliko neočekivanih pravaca. Mislim da je to nekako najvrednije bilo dramaturški u ovoj priči“, kaže za City radio reditelj filma Slobodan Skerlić.

Anita Mančić – glumica šeste festivalske večeri
Ulogu komšinice koja pruža dom i počinje da se stara o dečaku kome su roditelji stradali u granatiranju, bezuspešno se trudeći da ga kao svog sina zaštiti od surovog vremena u kome su se našli, odigrala je Anita Mančić. Anita je za mnoge gledaoce filma „Top je bio vreo“ fantastično odglumila jednu od važnijih uloga u ovom ostvarenju, te je zbog najvećeg broja glasova publike proglašena za glumca šeste festivalske večeri. Ona je gostovala u otvorenom studiju City radija na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, gde nam je pričala o izazovu koji je za nju predstavljala rola u filmu „Top je bio vreo“.

„Mene je suštinski privukla priča o ljudima. Mislim da je pitanje ljudskosti je jedna diskreditovana kategorija. Biti čovek danas je sramota. Ovaj film je priča o ljudima u ekstremnim uslovima, priča da se ljudskost zapravo na nekim mestima nije izgubila. Tu ljudskost mi moramo da negujemo. Ja sam imala strah od te osetljive teme, koja se nije desila juče već pre dvadeset godina, ali i dalje je vrlo osetljivo. Smatrala sam da ja svojim prisustvom u tom filmu, ne smem da uvredim nikoga ko je imao bilo kakav emotivni, ljudski gubitak u vremenu koje je iza nas. To je bila moja naveća odgovornost i to me je najviše privuklo, što sam htela ja zapravo kroz ovaj film kao glumac da kažem neki svoj stav o nekom vremenu, o tome šta ja smatram da smo izgubili, a šta treba negovati“, rekla je Anita Mančić za City radio.

„Varvari“ – portret jedne generacije u vremenima izgubljenih vrednosti
Debitantski film reditelja i scenariste Ivana Ikića „Varvari“ zatvorio je pretposlednje veče Filmskih susreta. Ovaj film je svojevrsan portret generacije koja stasava u sistemu izgubljenih vrednosti, bez perspektive. Glavni glumac vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima. Neiscrpna i uvek aktuelna tema o fenomenu navijača i huliganstvu na tribinama, ali i van sportskih stadiona, prožima se kroz film „Varvari“. Ipak, to je pre svega priča o sudbini i odrastanju jedne generacije, a nosi brojne poruke i mladima, ali i njihovim roditeljima.

„Moja ideja je bila da prikažem mogućnosti odrastanja. E sad, one su takve kakve jesu i ti timovi za koje navijači navijaju samo su utočište za neku generaciju koja u tome pronalazi svoj identitet i prihvatanje sredine“, rekao nam je reditelj filma Ivan Ikić u razgovoru iz otvorenog studija City radija.
Neke od uloga poverene su naturščicima, od kojih Željko Marković igra upravo glavnu ulogu, tinejdžera Luku, vođu navijača. Problematični momak pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju rastrzan između uslovne kazne, problema u porodici i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera.

Kao socijalna radnica koja Luki u filmu saopštava da preko socijalne službe pokušava da ga pronađe otac za koga su verovali da je nestao na Kosovu, pojavljuje se glumica Marina Vodeničar. Marina je kao gost u ovorenom studiju City radija sa Filmskih susreta podelila sa nama svoje impresije o filmu i razloge zbog kojih film „Varvari“ na festivalima gde je ranije prikazivan imao mnogo uspeha.
„Film se dopada se publici zato što je vezan za ovu sadašnju generaciju sa kojom odlično komunicira i ima poruku, ne samo za njih nego i za njihove roditelje. Prosto, savremen je film“, reči su glumice Marine Vodeničar.

Večeras je svečano zatvaranje 49. Filmskih susreta. Gledaoci će u sklopu programa poslednje večeri festivala, nakon proglašenja dobitnika i dodele glavnih nagrada glumcima, moći da odgledaju gostujući dokumentarno-igrani film „Lauš“ o životu glumca Žarka Lauševića, i dokumentarni film o Nišu „Moj city moj Niš“.
Razgovore sa glumcima svake večeri uživo iz studija City radija na Letnjoj pozornici u Tvrđavi omogućili su Alex Export i DM drogerije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.