Nagrada „Pavle Vuisić“  u rukama Lazara Ristovskog

Izvor: RadioCity.rs, 21.Avg.2016, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada „Pavle Vuisić“ u rukama Lazara Ristovskog

U vreme Filmskih susreta naš grad postaje grad glumaca i sve je u znaku domaćeg igranog filma. Prvo festivalsko veče bilo je u znaku Lazara Ristovskog. Uručena mu je nagrada za „izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu“ – nagrada "Pavle Vuisić." Lazar Ristovski u Nišu je nagrađivan više puta i to najvišim priznanjima, a ovom se takođe radovao doživljavajući ga zaista kao svojevsrsnog domaćeg Oskara.
„Istina je da je ova nagrada kruna glumačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << posla na filmu, a na neki način je sprski Oskar za životno delo. Ima specifičnu težinu, po svom imenu koje nosi velikog glumca Pavla Vuisića, pa do toga da je glumci dodeljuju jedni drugima. Drago mi je što je dobijam dok sam u punoj snazi i nadam se da je preda mnom još dosta posla i uloga“, kaže Ristovski za City radio.
A da li ste se pitali koliko se u momentu saznanja da dobijaš nagradu za životno delo kroz glavu provrti sve ono što je iza vas, što ste uradili. Lazar Ristovski jeste imao svojevrsni povratak u prošlost ali toliko je toga uradio da mnogo čega nije mogao da se seti.

„U Nišu sam dobio četiri puta Gran Pri, dva puta Cara Konstantina, diplome, ne znam  više ni za koje uloge. Taj zanos koji sam kao mlad glumac imao na žalost ili na sreću više nemam, primam ih realnije i hladnije, a možda je tako i bolje“, objašnjava glumac.

Lazar Ristovski je pre svega glumac, ali je i reditelj, producent i pisac. Svaki od ovih poslova njemu su veliki izazov, ali se poslednjih godina pisanju daje sa posebnom strašću. Stiče se utisak da je njegov život uzbudljiv i pun obaveza – pa kako sve postiže.
„To je stvarno za jednog čoveka previše, ali ja imam višak ljudskog materijala, to je istina. Kada se ne bavim glumom moje kreativno biće traži način da se izrazi, smišljam neke druge prevare.Počeo sam da se bavim režijom i produkcijom, a poslednjih godina sam počeo i da pišem i to je oblast gde imam novi zanos i novo interesovanje. Izdao sam knjigu priča, a sada spremam novu knjigu koja će izaći do kraja godine“, rekao je Ristovski.
Stotine uloga su iza njega i u pozorištu i na filmu. Igrao je sasvim obične ljude ali velike i moćne ličnosti. Kroz razgovor saznajemo kako je uspevao da izgradi recimo lik Tita i dočara publici moć koju je Tito imao .

„Igrao sam i Svetozara Markovića i Tita i Kralja Nikolu. Taj osećaj moći kod tih velikih ličnosti oni sami emituju jednim delom, ali milje oko njih ih čini tako velikim. Kada se recimo u pozorištu igra takva važna ličnost ne igra taj glumac važnost, već ovi oko njega. Oni ga se plaše, strepe od njega i prave tu atmosferu. Tako da smo i mi za vreme Tita pravili to što je on, ili možda čak nije on, ali narodi i narodnosti su učinili da postane takva mitska ličnost“, kaže Ristovski.

Kao prvi film prve festivalske večeri prikazan je film „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića koji imao svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Reč je o komediji-melodrami o nevinim ubicama i njihovim životima. Ilija, koga maestralno tumači Lazar Ristovski je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije. Smrt u svim njenim mogućim oblicima utkana  je u zaplet filma, a pri tome „film nije pretvorien u otkačenu crno-humornu komediju“ – ocenili su stručnjaci.
„Film se bavi životom mašinovođa, koji, nažalost, u svom životu gaze ljude, ali ne svojom krivicom. Naravno nije mračan, već je crna komedija, kojom preovladava melodramski žanr. Na festivalu u Moskvi film je imao svetsku premijeru, kasnije je bio na još nekoliko festivala, ali bioskopska distribucija očekuje se tek 14, septembra u Sava centru. Kasnije kreće i distribucija po Srbiji“, objasnio je za City radio Lazar Ristovski.

Lazara Ristovskog gledamo i druge festivalske večeri u filmu „S one strane”, značajnog hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste.
”I u tom filmu igram glavnu ulogu I koproducent sam, kao i u Mašinovođi. Tako da je ova godina što se tiče Niša, nekako moja godina”, rekao je šarmantni glumac.
Tako je na Letnjoj pozornici u Otvorenom studiju City radija govorio Lazar Ristovski, koga je publika izabrala i za glumca prve festivalske večeri. 

Prijatelj festivalskog programa City radija su dm drogerie.
Pogledaj vesti o: Filmski Susreti Niš

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.