VALYA BALKANSKA NA NIŠVILU

Izvor: kult-URA.com, 19.Jul.2014, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALYA BALKANSKA NA NIŠVILU

Valya Balkanska, jedana od najcenjenijih etno pevačica u svetskim okvirima, nastupiće na predstojećem Nišvilu prvog dana festivala, u četvrtak 14. avgusta, u pratnji čuvenog bugarskog orkestra “101 Kaba Gaidi”. Valya je u žižu svetske javnosti došla kada je njena pesma “Izlel e Delyu Haydutin” uvrštena na “Zlatnu ploču “, selekciju snimaka koji reperezentuju zemaljsku civilizaciju, koju su 1977. godine ponela dva svemirska broda “Voyager”.
 
Valya Mladenova, poznatija kao Valya Balkanska rođena je 1942. rodine u selu Arda u Bugarskoj, a već početkom šezedesetih godnina stekla je u lokalnim okvirima Bugarske, ali i zemljama okruženja, reputaciju vanserijske etno pevačice na čijem je repertoaru preko 300 tradicionalnih bugraskkih pesama, ali i sa šireg područja Balkana.
 
Pesmu “Izlel je Delyo hajdutin”, koja je između ostalih, poslata svemirskim sondama Voyager da reprezentuje civilizaciju naše planete, snimila je 1968. godine u pratnji dvojice gajdaša. Sarađivala je sa Državnim ansamblom narodnih pesama i igara “Rodopi” iz Smoliana, čiji je solista od 1960. godine. Njen album “Glas iz večnosti” (“Voice from Eternity”) objavljen 2004. godine, a koji sadrži njene najpoznatije pesme, po oceni kritičara, jedno je od najboljih world music izdanja svih vremena.
Godine 2002. odlikovana je najvišim bugarskim priznanjem “ordenom Stare Planine”, a po anketi sprovedenoj 2008. godine u kojoj je bugarski dnevni list “Standard” građanima Bugarske postavio pitanje šta je po njihovom mišljenju najznačajniji simbol nacionalnog ponosa – Valya Balkanska je zauzela prvo mesto, ostavivši iza sebe američkog pronalazača kompjutera bugarskog porekla Džona Vinsenta Atanasova, svetsku rekorderku u skoku u vis Stefku Kostadinovu, pa čak i Deklaraciju nezavisnosti Bugarske iz 1908. godine.
Orkestar “101 Kaba Gaidi” iz Smolena, svojevrsna je muzička atrakcija, a neguje tradicionalnu muziku Balkana., posbeno Rodospkih planina. Nastupali su širom Evrope, a kuriozitet je da su bili specijalni gosti na koncertu rock pevača John Lawton-a, nekadašnjeg člana grupe “Uriah Heep”.
 

 

Nastavak na kult-URA.com...






Povezane vesti

Valya Balkanska na Nišvilu

Izvor: Story, 19.Jul.2014

Jedana od najcenjenijih etno pevačica u svetskim okvirima, Valya Balkanska, nastupiće na predstojećem Nišvilu prvog dana festivala, u četvrtak 14. avgusta, u pratnji čuvenog bugarskog orkestra 101 Kaba Gaidi. Valya je u žižu svetske javnosti došla kada je njen..Valya Balkanska

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta kult-URA.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta kult-URA.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.