U Nišu rekordan broj turista u junu, za Nišvil se očekuje još više ljudi

Izvor: JužneVesti.com, 01.Avg.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu rekordan broj turista u junu, za "Nišvil" se očekuje još više ljudi

Osim što su se na centralnim ulicama Niša ovih dana mogli čuti i drugi jezici osim srpskog, i zvanična statistika kaže da sve više stranaca dolazi u grad. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, Niš je u junu imao čak i rekordan broj posetilaca koji nisu iz Srbije.

“Turistički promet” je u junu, kako navode, porastao za skoro 60 %, najviše zahvaljujući strancima. Čak 67 % više njih je posetilo Niš u junu u odnosu na isti mesec prošle godine. To je u brojkama >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oko 6.300 ljudi.

I sunarodnici su u većem broju dolazili u Niš ovog juna, kaže zvanična statistika. Čak 49 % njih više u odnosu na jun 2016, što je oko 4.200 ljudi za mesec dana.

Da je više stranaca u Nišu u odnosu na domaće turiste, potvrđuju i niški ugostitelji.

Kod nas uglavnom odsedaju stranci, čak 95 % njih. Oni dolaze konstantno, ali sve više autobusom ili kolima, jer su i low cost letovi poskupeli u odnosu na ranije. Sada dođu do nekog većeg aerodroma pa drugim prevozom do Niša - kaže ugostitelj Ivan Popović.

On dodaje da i dalje u turističkim posetama prednjače Nemci i Holanđani, za njima Poljaci i Slovaci, dok jednu trećinu gostiju koji odsedaju u njegovom hostelu čine Amerikanci, Australijanci i ostali “daleki” gosti.

Cifre u zvaničnim statistikama kažu da iz meseca u mesec sve više turista dolazi u Niš, a direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić, kaže da je ovakav trend uočljiv od 2013, od kada je grad u prvoj turističkoj kategoriji pa se statistike lakše prate. Foto: TON

Te godine je, prema rečima direktora TON-a, u Niš došlo 60.000 turista, dok ih je 2016. bilo 85.000.

Od 2013. naovamo imamo konstantan rast broja turista za oko 10 %. Ima tu udela i aerodrom koji sada ima mnogo letova, ali i kontinuirana kampanja koju radimo - rekao je Parlić.

On je najavio da će se Niš uskoro promovisati i na internet portalima "Ryanair"-a, i da je to jedna od većih kampanja koju organizuju kako bi grad bio vidljiv svuda u svetu.

Radićemo sedimentirano, nećemo ići na jedinstveni portal nego ćemo da radimo kampanju na nemačkom, italijanskom i slovačkom sajtu. Imaćemo banere i tekstove sa fotografijama - objašnjava.

TON, dodaje, stalno dovodi novinare i blogere koji pišu o Nišu, a direktor ove organizacije je istakao tekst na sajtu lonlyplanet.

Foto: TONOsim što spavaju po hotelima, hostelima i drugim smeštajima gde se plaća boravišna taksa i na taj način turisti ulaze u evidenciju, ima i onih koji dolaze u “prijateljske posete”. Promet koji nije evidentiran, dodaje direktor TON-a, procenjuje se na još oko 20 %.

Za prvih 6 meseci ove godine imamo 80.000 noćenja, sigurno smo došli do broja od 100.000 noćenja - objašnjava Parlić.

To, dodaje, pozitivno utiče na privredu grada, jer turisti dnevno u proseku troše 50 evra.

To nisu male pare koje se vraćaju u gradski budžet. Direktna korist grada od noćenja je skoro 12 miliona dinara od boravišne takse - objašnjava Parlić.

On dodaje i da se očekuje rekordan broj posetilaca na ovogodišnjem “Nišvilu” koji se održava od 10. do 13. avgusta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.