Ministar: Pomoći ćemo Festivalu u Paliću

Izvor: Mondo, 10.Jun.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Pomoći ćemo Festivalu u Paliću

Ministar kulture kaže da će probati da palićki filmski festival dobije više sredstava. A imao je komentar i za džez festival "Nišvil".

Odluka Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije da drastično "skreše" budžet dovela je u pitanje opstanak pojedinih, značajnih kutlurnih manifestacija u Srbiji.

Tako su ugroženi džez festival "Nišvil", potom Bitef, Oktobarski salom, festival filma u Paliću...

"Nišvil" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je od 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010. godine - tri miliona, 2011. godine - četiri, da bi mu prošle godine sredstva ponovo bila vraćena na dva miliona.

Budžet palićkog filmskog festivala bio je proteklih godina oko devet miliona dinara, a ove godine će dobiti samo 1,3 miliona dinara.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je u pondeljak da će pokušati da se izdvoje iz budžetskih rezervi sredstva i pomognu važnije manifestacije sa dužom tradicijom kakav je Festival evropskog filma Palić.

"Sada je vreme restrikcije i raspolažemo sa mnogo manje sredstava nego prošle godine. Svi su dobili manje, ali pokušaćemo da nešto iz budžetskih rezervi izdvojimo za te važnije manifestacije", rekao je Petković na otkrivanju obnovljene spomen ploče knezu Mihailu Obrenoviću u Košutnjaku.

Petković je je uveren da izdvajanje malo sredstava za palićki festival neće ugroziti tu manifestaciju i dodao da će se potruditi da reše situaciju.

Prema rečima organizatora festivala, ukupan budžet manifestacije, finansirane od strane grada Subotice, pokrajine i republike, prošle godine je iznosio 240.000 evra. Ove godine budžet je 170.000 evra, pri čemu je Ministarstvo kulture izdvojilo milion i 300.000 dinara.

Povodom odluke Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da niški dzez festival "Nišvil" ove godine ne dobije sredstva, Petković je rekao da je tu "posebna situacija".

"Ne možemo dozvoliti da manifestacije koje su komercijalnog tipa ucenjuju ministarstvo, da traže određenu sumu novca, a onda da traže duplo više ili mnogo više", rekao je ministar.

On je primetio da tu ima određenih nepravilnosti koje je Komisija sagledala.

"To je komercijalna manifestacija koja traži sredstva za određeni program, a onda se ispostavi da im je nakon završetka programa potrebno pet puta više. Čujem da će ipak organizovati festival. Kako sad može da se održi festival?", zapitao je Petković.

On je rekao da će pokušati da pomognu, jer ministarstvo je tu da pomogne svakoj manifestaciji, ali je naglasio da se mora praviti razlika između "Nišvila" i "Palića".

(Tanjug/MONDO - foto: www.palicfilmfestival.com)
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar: Pomoći ćemo Festivalu na Paliću

Izvor: Mondo, 10.Jun.2013

Ministar kulture kaže da će probati da palićki filmski festival dobije više sredstava. A imao je komentar i za džez festival "Nišvil"...Odluka Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije da drastično "skreše" budžet dovela je u pitanje opstanak pojedinih, značajnih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.