Specijalna nagrada Nišvila kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jul.2023, 14:36

Specijalna nagrada "Nišvila" kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi

Nagrada Nišvil džez festivala za doprinos promociji balkanskog džeza na otvaranju festivala u četvrtak, 10. avgusta biće uručena priznatom muzičaru i kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi.

Pored srpskog i balkanskog folklora ljubav prema džez muzici inspirisala ga je, kako kažu organizatori Nišvila, ka stvaralaštvu etno-džeza balkana i “World music”-a.

Vladeta je komponovao i aranžirao veliki broj instrumentalnih numera. Najpoznatije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su Kandoro, Najciganskije vašarsko kolo, Sofkina ljubavna igra, Kandin sa, Tanino oro, Niškovac i mnoge druge. U saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a komponovao je 200 pesama srpske poezije koje je pretočio u muziku - kažu organizatori.

Takođe, iz Nišvila napominju da je još jedan od razloga zbog kojih će Vladeta Kandić primiti nagradu za promociju balkanskog džeza biti i to što je nastupao na najpoznatijim džez festivalima širom Evrope i sveta.

Sa AKUD "Branko Krsmanović“ je svirao na mnogim koncertima širom sveta. Na Kubi 1961. godine, na otvaranju kolor televizije u Tokiju 1963. godine, kao i “Carnegie Hall”-u u Njujorku 1968. godine. Nastupao je na preko 2.000 koncerata, uključujući i koncerte na Olimpijskim igrama, Olimpijade, ali i Džakarti i Meksiku - kažu iz Nišvila.

Član je Udruženja američkih džez harmonikaša u Los Anđelesu od 1989. godine, gde su mu priznanje uručili džez velikani harmonike Frank Marocco i Art Van Dame, kažu organizatori i dodaju da je Vladeta Kandić i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.