Saksofonista Bil Evans nastupa na “Nišvilu”

Izvor: JužneVesti.com, 31.Mar.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saksofonista Bil Evans nastupa na “Nišvilu”

U subotu 13. avgusta na “Nišvillu” će sa svojim bendom nastupiti Bil Evans, jedan od najznačajnijih džez saksofonista na prelazu između dva milenijuma.

Ovaj muzičar je, kako kažu iz “Nišvila”, svoj debi imao kao 22-godišnjak i to u grupi Majlsa Dejvisa i od tada se smatra pionirom “amerikane” - uvođenjem različitih muzičkih pravaca (bluza, soula, roka, fanka, kantrija) u džez izraz.

Kao dečak je počeo da uči klasičan >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << klarinet, da bi kao srednjoškolac “inficiran” džezom prešao na saksofon. U Majlsovom bendu je bio glavni solista i njegova desna ruka. Sa njim je snimio više albuma i nastupao širom sveta - kažu iz “Nišvila”.

Nastupao je sa Herbie Hancock, John Mcaughlin, Les McCann, Medeski, Martin and Wood, Randy Brecker, Victor Bailey, Dennis Chambers, ali i sa muzičarima drugačijih stilskih opredeljenja.

Tokom osamdesetih i devedesetih bio je član grupe “Elements”, a potom i u obnovljenoj verziji grupe “Mahavishnu Orchestra”.

U postavi benda sa kojim će nastupiti Evans, koji će osim saksofona svirati i klavijature, ali imati i vokalnu ulogu, još su i gitarista i vokal Brajan Bejker, basista Dejv Anderson i bubnjar i bokal Džon Dion.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Bill Evans na Nišvilu

Izvor: NisCafe.com, 31.Mar.2016

Bill Evans, jedan od najznačajnijih džez saksofonista na prelazu između dva milenijuma, nastupiće sa svojim bendom na ovogodišnjem Nišvilu, u subotu 13. avgusta. . Evans, koji je kao dvadesetdvogodišnjak imao svetski debi – ni manje ni više – nego u grupi Majlsa Devisa, može se smatrati...

Nastavak na NisCafe.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.