REZULTAT KONKURSA “IMAŠ LI ŽICU ZA NIŠVIL”

Izvor: kult-URA.com, 12.Avg.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZULTAT KONKURSA “IMAŠ LI ŽICU ZA NIŠVIL”

Na konkursu “Imaš li žicu za Nišvil”, koji je u organizaciji kompanije NIS i “Nišville jazz” festivala, umesto 3, odabrano je sedam pobednika. Pobednike konkursa izabrao je žiri u sastavu: direktor “Nišville” festivala Ivan Blagojević, umetnički direktor Branislav Dejanović, pijanista i frontmen benda “Eyot” Dejan Ilijić, gitarista i lider benda “Krembou” Dušan Milenković i džez kritičar Slobodan Aranđelović.
 
Pobednici su: “Jayus Jazz”, “Hipnagoga slike”, “Jazzmo Quartet”, “Oganj Band”, “Tevarbulebra” i “Masterflow & Bandtronica”.
U konkursu piše da “tri benda koja po oceni žirija budu najbolja, osvajaju nastup na Youth Stage-u Nišvil festivala. Pored toga, svi članovi tri pobednička benda dobijaju ulaznice za sve dane festivala, smeštaj, kao i profesionalni snimak nastupa. Takođe, pobednici će imati priliku da razmene iskustva sa profesionalnim muzičarima-instruktorima kroz učešće u kreativnim radionicama.”
Na konkurs se prijavilo 47 bendova, od kojih je žiri izabrao 7: “Iako je u konkursu rečeno da će za nastup na Nišvilu biti izabrana 3 sastava, žiri nikako nije mogao da se u kolektivnoj odluci opredeli samo za tri benda, pa je jednoglasno odlučeno da se spisak pobednika proširi za još 4 sastava, a organizator će u dogovoru sa NIS-om odlučiti da li će proširiti program Youth.“, kažu iz organizacije festivala.
 
U obrazloženju žirija stoji da su svi prijavljeni bendovi, gotovo bez izuzetka pokazali zavidan kvalitet i da je svako od njih (bez obzira da li su predstavljeni kućnim snimcima ili profesionalno urađenim spotovima i studijskim audio snimcima) mogao da se nadje medju pobednicima konkursa. Kažu da svi oni zaslužuju širu pažnju, tako da “baza podataka” na sajtu Naftne industrije Srbije itekako može biti od koristi organizatorima drugih festivala, promoterima i izdavačkim kućama.
Prilikom odlučivanja, žiri konkursa se ponajviše rukovodio time koliko se prijavljeni bendovi uklapaju u neki uži koncept Nišvila, iako festival ima prilično širok raspon stilova i podžanrova. Zato su ipak, u obzir, pre svega, uzeti bendovi jazz, fusion i world music orijentacije, mada su po kvalitetu ideja i muziciranja mnogi od “eliminisanih” bar na istom nivou kao “odabrani”! S obzirom na sve to, zaključak je da se od prijavljenih sastava mogao popuniti kompletan prateći program Nišvil festivala.“, objašnjava žiri.
 
NIS već šestu godinu zaredom podržava “Nišville” u okviru programa “Kultura bez granica” čime nastoji da doprinese promociji kulturnih vrednosti i razvoju umetnosti.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na kult-URA.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta kult-URA.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta kult-URA.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.