„Prijatelji Šabanu“ - Nišville uvertira 9. i 10. avgusta

Izvor: RadioCity.rs, 18.Apr.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Prijatelji Šabanu“ - Nišville uvertira 9. i 10. avgusta

Tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival će ove godine, u znak obeležavanja 8 decenija od rođenja velikog romskog umetnika, trajati dva dana. Održaće se 9. i 10. avgusta, na keju u Amfiteatru pored Šabanovog spomenika, čije je postavljanje inicirao Nišville.
Prema rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, program na „River stejdžu“ >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u amfiteatru na nišavskom keju, a pored spomenika Šabanu Bajramoviću, trajaće dan duže u odnosu na prethodne dve godine.
„Iako je reč o besplatnom programu za koji već godinama ne dobijamo nikakvu podršku, odlučili smo da u čast osamdesete godišnjice Bajramovićevog rođenja, program produžimo za jedan dan. Među domaćim i stranim sastavima koji će nastupiti biće i „Golden Buddha Jazz Band“ iz Kine koji neguje fuziju savremenog jazz izraza i kineskog folklora, a očekujemo da će za taj nastup pripremiti i neku od kompozicija koje su širom sveta proslavile Šabana Bajramovića“, priča Ivan Blagojević.
Blagojević podseća i da je Nišville jazz festival još 2006. godine  ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.
„Šaban Bajramović do pred kraj svog života verovatno ni sam nije bio svestan da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. On je od strane remnomiranh kritičara smatran i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu. Zato mu je Nišvil još za života odao počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu“, zaključuje direktor Nišvila.

Inače, u Nišu nijedna organizacija nije organizovala obeležavanje godišnjice rođenja Šabana Bajramovića, dok je u Sarajevu organizovan veliki koncert u njegovu čast. Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala, pozdravlja ovaj sarajevski gest i smatra da bi svi veći gradovi trebalo da čuvaju uspomenu na Bajramovića, jer je upravo on proslavio u svetu, svojom muzikom, sve prostore bivše Jugoslavije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.