Predstojeći “Nišville” biće posvećen preminulom džez trubaču Dušku Gojkoviću

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2023, 18:31

Predstojeći “Nišville” biće posvećen preminulom džez trubaču Dušku Gojkoviću

Povodom smrti svetski priznatog džez trubača Duška Gojkovića, nosioca nagrade Nišville Jazz festival za životno delo 2008. godine i kompozitora himne festivala, organizacija Nišvila odlučila je da predstojeći festival, koji će biti održan od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi bude posvećen njemu pod sloganom “S ljubavlju”.

Kompoziciju Nišville Jubilation, koju je Duško Gojković premijerno izveo premijerno u Nišu sa svojim internacionalnim bi-bap >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kvintetom, postala je poznata kao himna Nišvila, kažu iz organizacije i dodaju da je tokom fesitvala redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalih projekata Nišville fondacije.

Duško Gojković, koji osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih džez kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status jazz standarda, ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju, kome je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na skopskom Univerzitetu - kažu organizatori.

Direktor festivala Ivan Blagojević, povodom smrti Duška Gojkovića rekao je da u Srbiji nije bio ni približno poštovan kao u inostranstvu.

Duško u Japanu ima svoj fan klub, a jedan od najeltnijih tamošnjih dzez klubova je na zidovima imao izloženu skoro kompletnu Gojkovićevu diskografiju, sa oko 150 naslova. Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost, jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde, bio je skroman i jednostavan za saradnju - rekao je Blagojević.

Duško Gojković preminuo je u sredu uveče, 5. aprila u Minhenu u 92. godini života.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.