Počinje “Nišvil” - Tvrđava centar džeza

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje “Nišvil” - Tvrđava centar džeza

Izvođenjem tema iz džez standarda Omladinska filharmonija “Naissus” otvoriće zvanično večeras od 19:30 glavni muzički program “Nišvil” festivala koji se do nedelje 16. avgusta održava na platou Tvrđave.

Potom će na scenu izaći džez saksofonista, kompozitor i aranžer Jovan Maljoković koji je ovogodišnji dobitnik nagrade “Nišvil” džez festivala za životno delo.

Svakome je drago kad vas neko primeti u moru muzičara koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se trude i koji su zaljubljeni u džez muziku. Ali kada dobijete ovakvo priznanje, onda znači da je neko uvideo vaš dugogodišnji rad, a ja sam godinama bio misionar džez muzike - napominje Maljoković.

On ističe da je “Nišvil” postao grandiozan festival na kome gostuje puno muzičara i publike i da je festival koji slavi džez.

Nakon Maljokovića večeras će na “Earth&Sky” stejdž izaći pevač iz Bugarske Vasil Petrov koji će uz pratnju Blagoevgrad big benda izvesti program u čast stogodišnjice rođenja Frenka Sinatre. Bugarski Sinatra donosi zvuk poznatog svetskog pevača; foto: Nišvil

Bugarskog Sinatru na sceni će zameniti portugalska pevačica Karmen Souza, čija muzika predstavlja spoj džeza i “world music” pravca, a poručuje da će publici večeras doneti dobre vibracije.

Publici ću se prestaviti svojim repertoarom koji gradim 13 godina. Radimo različite verzije pesama, pa tako imamo afričke pesme uz koje publika može da peva sa nama, a ima i onih sa intimnijih - kaže Souza.

Nakon nje džez-soul-fank zvuk donosi bend koji predvodi makedonski gitarista, pevač, kompozitor i producent Vladimir Četkar, koji karijeru gradi u Americi.

Glavni program prve festivalske večeri zatvoriće jedan od najaktivnijih srpskih bluz bendova Texas Flood zajedno sa Rajkom Miloševićem Gerom, gitaristom i pevačem prve generacije beogradskog bluz talasa.

Na ovogodišnjem “Nišvilu” za 4 dana na 10 bina, od kojih su 9 sa besplatnim programima, oko 600 muzičara nastupiće na 90 koncerta.

Novina na ovogodišnjem “Nišvilu” je “Midnajt džez dens” bina, kod izgorelih atelja, na kojoj će nastupitii di-džej imena kao što su Joey Negro, Florian Keller i Paris di-džej soul system.

Tu je i “Kristina” stejdž na kojem će muzičari improvizovati uz neme filmove, “Youth” gde će nastupiti mladi džezeri i izvesti dela Frenka Sinatre i Bili Holidej.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.