Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2019, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Nišvil džez festival : 100 muzičara iz sveta na dve bine

NIŠ

Nastupom Five Big Bend Summit, sinoć je počeo zvanični program jubilarnog, 25. Internacionalnog džez festivala Nišvil. Kako je najavljivano ovaj nastup je nezvanični svetski rekord u broju muzičara koji izvode jednu džez numeru – oko stotinu muzičara koji čine big bendovi iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske, kao i jedan internacionalni big bend sa  izvođačima iz Srbije, Italije i Albanije nastupili su na a Earth and Sky stage-u.

 Kao što smo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i najavili orkestrima je dirigovao Stjepko Gut. Početak koncerta bio je u znaku jubileja – muzičari na sceni najpre su izveli kompoziciju Duška Gojkovića “Nišville Jubilation”. Gut je istovremeno i dirigovao orkestrima sa postamenta iz publike i svirao trubu. Ovakav nastup do sada nije viđen na Nišvilu, da se orkestri nalaze na dve bine kojima diriguje istovremeno jedan dirigent.

Specijalnom gostu, proslavljenom pijanista Lazaru  Lariju Vučkoviću, ovogodišnjem dobitniku nagrade Nišvila za životno delo, uručeno je na poklon slika koju su darivali predstavnici Umetničke kolonije Tvrđave, ART TO GO JAZZY.

“ Već nekoliko godina je praksa da Umetnička kolonija koje organizuje Umetničko udruženje mladih umetnika Artef da se dobitniku nagrade za životno delo,  koje dodeljuje Nušvil, uručuje slika nekog od umetnika koja je nastala na likovnoj koloniji. Ove godine je meni pripala čast da uručim svoj rad Lariju Vučkoviću, kao deo nagrade za životno delo. Slika je rađena tehnikom kolaža, nastala je prošle godine”, rekao je Novak Novaković, primenjeni umetnik iz Ćuprije.

Početak zvaničnog festivalskog programa obeležila je i dodela Nišvilove nagrade za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” kultnom američkom fank i soul džez saksofonisti Masiju Parkeru (Maceo Parker). Nastupili su  Dejvid Marej (David Murray) sa lydian sound orchestra (SAD, Italija), Yossi Fine&Ben Aylon (Izrael), Jayus jazz (Srbija) i Dat brass (Velika Britanija).

 Neposredno pred nastup velikog orkestra direktor Nišvil festivala Ivan Blagojevoć rekao je da uz lepo vreme očekuje da Nišvil dostigne prošlogodišnji rekord.

 “Očekujemo da dostignemo prošlogodišnji rekord i da Nišlije budu ponosne što mogu da ugoste i pokažu kako izgleda pravi umetnički festival. Na festival su stigli svi koji su predviđeni  programom, i više od toga. Sutra će takođe teći sve po planu. Izmena je jedino u rege izvođačima. Doći će Israel Vibtarion, dva legendarna rege muzičara, po mnogo čemu specifični. Samo je rege ove godine malo oscilirao, ostalo je sve po planu”, zaključio je Blagojević.

 Kako je direktor Nišvila Ivan Blagojević rekao, ovogodišnji festival ima do sada najači džez lajnap, pošto će se pred publikom naći najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5.

Pre zvaničnog nastupa na bini su niški džezeri, bend “Jayus Jazz” iz Niša, imali svoj program, što je tradicija svake godine . U nastavku večeri nastupio  izraelski sastav Yossi Fine & Ben Aylon Trio koji se u biografiji može pohvaliti saradnjom sa Dejvidom Bouvijem, sa kim je svirao vođa grupe, basista Josi Fajn.

Jubilarni Nišvil traje od 2. do 11. avgusta i koncipiran je kao “festival festivala”

Do nedelje, 11. avgusta nastupaće više od 1.000 muzičara i umetnika različitog profila , biće održano 170 koncerata i još 130 programa na ukupno 20 scena.

Svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu na  Earth and Sky stejdžu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Pet big bendova na početku 25. Nišvila

Izvor: B92, 09.Avg.2019

Spektakularnim zajedničkim nastupom pet big bendova sa više od stotinu muzičara iz Srbije, Hrvatske, Bugarske i Argentine na dve pozornice u Nišu je otvoren jubilarni 25. Nišvil džez festival.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.