Izvor: Blic, 12.Avg.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO NIŠVIL Al di Meola i "Belgrade Dixieland Orchestra"na tvrđavi

Koncertom američkog gitariste Al di Meole, koji je jedan od hedlajnera ovogodišnjeg izdanja niškog džez festivala, započeo je 33. Nišvil na Tvrđavi u Nišu.

Ljubitelji džeza su uživali u zvucima akustične gitare koju je večeras svirao Meola. Sjajni džez gitarista je koncertom na Nišvilu pokazao zašto se ubraja u žive velikane džeza, koji je svirao i snimao albume sa gotovo svim velikim svetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gitaristima, kao što su Pako de Lusija, Lari Korijel, Džon Maklohlin…

Niš će do nedelje biti svetska prestonica džeza, a na festivalu će biti održano 100 koncerata, gde će svirati oko 700 muzičara na 11 stejdževa.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručio je večeras trombonisti Ljubomiru Matijaci nagradu za životno delo kojom Nišvil tradicionalno podseća na zaslužne umetnike u ovoj oblasti. Matijaca je jedan od pionira srpske i SFRJ džez scene. Jedan je od osnivača  “Belgrade Dixieland Orchestra”, koji je svirao večeras na Nišvilu.

- Presrećan sam što mi je pripala takva čast da uručim ovu prestižnu nagradi ovakvoj legendi, kao što je Matijaca. Ponosan sam što Niš ima ovakav festival, i nadam se da će Nišvil trajati još dugi niz godina- poručio je Bulatović niškoj publici.

Prve festivalske večeri svirao je Cyrus Chestnut, Buster Williams, Lenny White Trio iz Amerike. Publika je uživala u svirkama kineskog benda Golden Buddha Jazz Band i Poduene Blues Band iz Bugarske.

Na Nišvilu će nastupiti i britanska soul zvezda Joss Stone, grupa “Shakatak”, čuveni američki  saksofonista Bil Evans…

Nišvil ovogodišnje izdanje dočekuje kao jedan od top 10 džez festivala u Evropi po oceni "Gardijana", pa su na niški džez festival stigli i prvi posetioci iz Londona.

Program za petak, drugi festivalski dan:

Earth I sky stage

- Stanisław Słowinski Quintet (Poljska)

- Jazz Punt Big Band (Slovenija)

- Bilja & Bistrik orkestar (Srbija)

- Oleg Kireyev & Orlan (Rusija)

- Jazz Cotech Dancers (Velika Britanija)

- Soweto Kinch (Velika Britanija)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počeo Nišville, Al Di Meola zvezda večeri

Izvor: NiskeVesti.rs, 12.Avg.2016

Neuobičajeno hladno vreme za polovinu avgusta i sitna kiša koja je povremeno padala, mnoge Nišlije je odvratila da dođu u Tvrđavu na otvaranje Nišvill džez festivala, mada je jednočasovni koncert Al Di Meole oduševljeno slušalo više hiljada ljudi.. . Prvo festivalsko veče obeležili su...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.