Otvoreno pismo „Nišvila“ premijeru Vučiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo „Nišvila“ premijeru Vučiću

Direktor „Nišvil“ džez festivala Ivan Blagojević, uputio je otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u vezi sa nedavnom odlukom o potpisivanju šestogodišnjeg ugovora sa festivalom „Exit“.

Uz napomenu da je Exit apsolutno zaslužio takav ugovor – kako zbog promocije Srbije, tako i zbog generisanja značajnih sredstava u njen budžet, Blagojević za RSE navodi da „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Nišvil“, sa 33 godine dugom tradicijom, očekuje da u skorijoj budućnosti takođe dobije podršku Vlade, ili da se, dodaje, barem ispravi nepravda koja im je naneta.

Ministar Ivan Tasovac je, naime, poništio odluku svog prethodnika koji je gradu Nišu, namenski za „Nišvil“ odobrio tri miliona dinara. Tasovac je, dodaje se u pismu, „Nišvilu“ za tri godine odobrio ukupno jedan milion dinara.

„Smatramo da je to presedan – da jedan ministar poništi odluku prethodnog ministra. Mi potrošili ta tri miliona, napravili troškove i sada naravno imamo problema u ovim novim izdanjima festivala, a s obzirom da treba ove godine da uradimo 100 koncerata, da ugostimo 600 izvođača i da privučemo 150.000 posetilaca, puno bi nam značilo da premijer ispravi tu, smatramo nepravdu, jer muzika je realno zaspostavljena od kada je ministar Tasovac došao. Sve u svemu, očekujemo da jug Srbije bude bitan u tom smislu. Pogotovu što je ovo netipičan festival i verujemo da je bitan za evropsko lice Srbije“, kaže Blagojević za RSE.

U otvorenom pismu koje je uputio premijeru ističe se i da je “verovatno ministar Tasovac uradio i pozitivne stvari - poput odobrenih 600 miliona grupaciji za kinematografiju i 70 miliona za filmske festivale, ali je oblasti muzike, sa ukupnih 30 miliona raspoloživog budžeta za 340 projekata i festivala(!) - naneo nemerljivu štetu”.

„Kako s juga Srbije dopreti do Beograda?“

Jug je najsiromašniji region Srbije, i festival „Nišvil“ deli njegovu sudbinu regiona. Ivan Blagojević kaže da upravo zbog takve privrede „Nišvil“ nema niti jednog jedinog sponzora u gradu Nišu. „S druge strane, za tri godine smo dobili jedan milion pomoći Ministarstva kulture. Nekada smo imali četiri miliona. To znači da smo za četiri godine zakinuti 11 miliona dinara.“

U pismu se podseća i da je Nišvil zvanično najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije za 2015. godinu i brend umetničke muzike u akciji “Najbolje iz Srbije”. „Sve u svemu, ovo je zaista podvig evropskih razmera za tako mali grad“, ističe Blagojević u razgovoru za RSE.

I sam grad Niš u danima festivala „proceveta“, ali to, ukazuje direkotor „Nišvila“, nije imao ko da vidi. „Moram, na žalost, reći da nikada ni jedan ministar, ne samo kulture nego bilo kog resora, nije posetio ni jedan dan festivala, a posetili su ga mnogi ambasadori i kulturni poslanici. I to je ono bitno – kako dopreti s juga Srbije do Beograda?“

Blagojević podseća i da je preporuka zaštitnika građana Saše Jankovića bila da utuže Ministarstvo kulture, ali da „Nišvil“ to nije učinio iz poštovanja prema institucijama - kako Ministarstva kulture tako i Vlade Srbije.

„Nišvil“ festival održava se u avgustu, na niškoj tvrđavi i do sada je ugostio brojna imena svetske džez scene.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.