Od sutra krem džez muzike nastupa u Nišu - počinje 23. Nišvil

Izvor: JužneVesti.com, 09.Avg.2017, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra krem džez muzike nastupa u Nišu - počinje 23. "Nišvil"

Svetske džez zvezde polako pristižu u Niš, jer sutra počinje muzički deo "Nišvila", koji pleni najveću pažnju publike, a održavaće se tokom naredna 4 dana u niškoj Tvrđavi. U samoj organizaciji postoje tehnički problemi, ali se organizatori nadaju da će oni biti rešeni danonoćnim zalaganjem tima.

Ovaj festival, koji je proglašen za manifestaciju od Nacionalnog značaja, raste iz godine u godinu, pa tako organizatori sada očekuju da više od 10% posetilaca budu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stranci. Ima dosta Beograđana, Novosađana i Subotičana i tu će biti "ceo intelektualni krem", kako je istakao direktor festivala Ivan Blagojević, jer je ovaj festival "hodočašće za sve one koji obožavaju umetničku muziku". I muzičari polako pristižu u Niš, a Blagojević je ispričao i jednu anegdotu.

Po Peti Ostin su otišle dve devojke kolima na skopski aerodrom, pošto insistira da, pored luksuznog kombija, ona bude vožena posebnim autom. Ali to su neki zahtevi koje mi moramo da ispunimo - kaže uz osmeh Blagojević.

Iako su muzičari skoro spremni, ipak, ne ide sve tako glatko. Tehnički problemi su tu, dodaje Blagojević, jer je mnogo opreme potrebno za izvođenje svega onoga što su isplanirali. Oni se nadaju da će sve biti rešeno, a u slučaju da ne bude tako, neka od sporednih bina neće raditi.

Tehnički nije spremno, a što se tiče učesnika jeste. Tvrđava je toliko ogromna da nam je potrebno hiljade i hiljade kablova i mnogo struje da sve pokrijemo. Pitanje je da li će je biti dovoljno da sprovedemo sve što smo zamislili. Što se tiče glavnog programa sve je spremno, sada preostaje za prateće programe - priča Blagojević.

Ulaznica za “Nišvil” još ima, ali će one od sutra biti skuplje. Komplet će tada koštati 4.000 dinara, pojedinačna ulaznica 1.500 dinara, VIP komplet 5.500 dinara, a VIP pojedinačna ulaznica 2.500 dinara. Za polukomplet ulaznica za dva dana, građani će od sutra morati da izdvoje 2.200 dinara.

Kompletan program i satnicu glavnog stejdža, tokom sve četiri festivalske večeri, možete pogledati ovde.

Osim glavnog dela festivala, organizovan je i veliki broj propratnih aktivnosti. Tako je tu umetnička kolonija, uskoro će biti postavljen i besplatan planetarijum, a najveću pažnju privukli su filmski i pozorišni program.

Na parkingu auto-pijace, odakle su građani mogli da gledaju filmove iz svojih kola u okviru “Nišvil drajv in” programa, bilo je prepuno i, kako je istakao Blagojević, “desila se istorija filma”. Ništa lošija atmosfera nije bila ni na glavnom filmskom stejdzu.

Odgledali smo Đanga, izveli smo konje, bacili smo guske u publiku, zečeve. To je bila parodija na holivudske blokbastere i šetanje po crvenom tepihu, a mi smo šetali po zelenom. Film je govorio o velikom romskom umetniku Đangu Renaru, pa smo onda iskoristili konje i guske, koji su deo ikonografije romskog života - priča Blagojević.

Na otvaranju pozorišnog dela je "Gernika", koja bez izgovorene reči priča o stradanju u Drugom svetskom ratu, prevazišla očekivanja organizatora. Večeras će ovaj program biti zatvoren izvođenjem dve predstave kod "Salona 77".

Program "Prijatelji Šabanu“, koji se održavao na amfiteatru keja u čast Šabana Bajramovića i Esme Redžepove, večeras će zatvoriti Marko Luis, čiji je otac nastupao u Sava centru u čast Šabanu Bajramoviću.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.