Nišvil uputio apel Ministarstvu turizma

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2021, 17:53

Nišvil uputio apel Ministarstvu turizma

Povodom Svetskog dana turizma

Nišvil danas i sutra obeležava Svetski dan turizma koji je UNESKO ustanovio 1979. godine.

-Uz čestitke Ministarstvu Turizma, Nišvil kao promoter kulturnog turizma Srbije upućuje apel Ministarstvu turizma da poštedi festival dugogodišnjeg učešća na konkursima i da zajedno sa Ministarstvom finansija pronadju modus da Nišvil i nekoliko najznačajnijih srpskih festivala koji privlače najviše turista i generišu značajna sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za Budžet Srbije budu direktno sagledani prilikom projekcije Budžeta za 2022. godinu, na sličan način kako je poslednjih godina sagledan najznačajniji srpski festival Exit – kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

U postojećoj situaciji, objašnjava Blagojević,  osim Exita, svi festivali apliciraju  na konkursu Ministarstva turizma i pored toga što dobijaju skromna sredstva, često i rezultate saznaju tek juna meseca tekuće godine.

Prelazak na budžet skromnim sredstvima umnogome bi pomogao usvajanju realnog finansijskog plana i pravovremenog organizovanja i medjunarodne promocije festivala kako bi privukli što vise turista i višestruko vratili državi finansijsku podršku.

 Analize kažu da svaki dinar uložen u najveće festivale, budžetu Srbije se vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa.

-Nišvil je ovog avgusta zabelezio 100.000 posetilaca, a prema podacima  Turisticke organizacije Niša, bilo je 70% stranih gostiju u niškim hotelima. Sledeće godine sa prestankom kovid mera, očekuju se daleko bolji rezultati i opstanak Nišvila u Top 10 najboljih evropskih festivala po kriterijumima londonskog Gardijana. Takođe, podseća Blagojević, Nišville je dobitnik priznanja “Turistički cvet”, a prošle godine je kategorisan kao turistička manifestacija prve kategorije.

Inače, Nišvil džez muzej biće otvoren besplatno za sve posetioce danas i sutra u sklopu obeležavanja Svetskog dana turizma. Ovog avgusta muzej je posetila i direktorka čuvenog Delta Misisipi bluz muzeja Shelley Riter i predložila saradnju dva muzeja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.